UZ Leuven

Slachtoffers seksueel geweld kunnen in nieuw zorgcentrum op campus Gasthuisberg in Leuven terecht 

Op woensdag 15 juni opent in Leuven het Zorgcentrum na Seksueel geweld (ZSG) op campus Gasthuisberg. Slachtoffers van seksueel geweld, zowel volwassenen als kinderen, kunnen er 24 uur op 24 terecht voor medische zorg, psychische ondersteuning en forensisch onderzoek. Wie wil, kan een klacht neerleggen in het zorgcentrum. Slachtoffers kunnen op eigen initiatief naar het ziekenhuis gaan of een doorverwijzing vragen via de huisarts of politie.

"Tot nu konden patiënten bij de spoedgevallendienst terecht voor een sporenonderzoek nadat ze een klacht hadden ingediend", vertelt Dr. Joke Wuestenbergs, forensisch specialist UZ Leuven en medisch coördinator van het Leuvense Zorgcentrum.  "In het nieuwe centrum ben je ook welkom voor forensische, medische of psychische zorg als je nog niet zeker bent of je klacht wil indienen. Dat is een grote vooruitgang. Door het sporenonderzoek los te koppelen van een klachtneerlegging, krijgt het slachtoffer de tijd om een weloverwogen beslissing te nemen. Zo proberen we meer slachtoffers te bereiken en het lage aangiftecijfer na seksueel geweld te verbeteren.”

UZ Leuven

Als een slachtoffer klacht wil neerleggen, komt er een zedeninspecteur ter plaatse om een verhoor af te nemen. Maar ook wie na die 7 dagen nog behoefte heeft aan psychische ondersteuning, juridische hulp of medische opvolging, kan terecht in het ZSG. Het Zorgcentrum volgt de slachtoffers verder op na de eerste aanmelding: ze nemen op regelmatige tijdstippen contact op om te kijken hoe het gaat en verwijzen zo nodig door naar andere hulpverlening.

Gespecialiseerde opleidingen

Alle zorgverleners en zedeninspecteurs kregen een gespecialiseerde opleiding om met de slachtoffers om te gaan. Een belangrijke rol is weggelegd voor de psychologen. Bijzondere aandacht zal ook gaan naar minderjarigen, voor wie veiligheid en bescherming na een aanmelding extra belangrijk zijn. Het ZSG werkt dan ook nauw samen met het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling.

7 centra

Het  Zorgcentrum in Leuven is al het zevende Zorgcentrum na Seksueel Geweld in ons land en het eerste in Vlaams-Brabant. Het centrum in Leuven werkt samen met de politiezones van het arrondissement Leuven. Wie in het arrondissement Halle-Vilvoorde woont, kan terecht in het UMC Sint-Pieter in Brussel of het UZ in Gent. 

Meest gelezen