Eigenaars van appartementsgebouwen zonder gemeenschappelijk EPC riskeren boete van 5.000 euro

Mensen die eigenaar zijn van een appartementsgebouw moeten sinds 1 januari van dit jaar in het bezit zijn van een energieprestatiecertificaat (EPC) voor de gemeenschappelijke ruimtes en installaties in dat gebouw. Wie dat niet heeft, kan daarvoor een boete van 5.000 opgelegd krijgen van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA). Dat heeft het agentschap maandag gemeld in een persbericht.

Het energieprestatiecertificaat (EPC) is al meer dan tien jaar verplicht voor een appartement dat verkocht of verhuurd wordt, maar sinds dit jaar moeten appartementsgebouweigenaars ook zo’n certificaat kunnen voorleggen voor de gemeenschappelijke ruimtes (inkomhal en de gangen), de constructieve bouwdelen (zoals daken, muren, vloeren, ramen, deuren en verlichting) en collectieve installaties voor verwarming, ventilatie, warm water of zonne-energie. Het EPC GD, zoals het certificaat genoemd wordt, is verplicht voor elk appartementsgebouw ongeacht of het te huur of te koop staat en vertelt iets over de energiezuinigheid van zijn gemeenschappelijke delen.

Het opmaken van het EPC GD is mogelijk sinds 2020 en verplicht sinds 2022, maar door de grote hoeveelheid appartementsgebouwen in Vlaanderen (zo’n 130.000) is de verplichting gefaseerd ingevoerd. Momenteel geldt de verplichting voor de grote appartementsgebouwen, met vijftien of meer wooneenheden. Het gaat om meer dan 10.000 gebouwen. Als de eigenaars van de gebouwen nog niet beschikken over een EPC GD, krijgen ze van het VEKA een boete van 5.000 euro opgelegd.

Voor middelgrote appartementsgebouwen, zo’n 60.000 gebouwen met vijf tot veertien wooneenheden, geldt de verplichting vanaf 1 januari 2023. Voor kleine appartementsgebouwen met minder dan vijf wooneenheden is het certificaat vanaf 1 januari 2024 verplicht.

Het VEKA raadt eigenaars van kleine en middelgrote gebouwen aan op tijd in actie te schieten en een erkend energiedeskundige te contacteren om een boete te vermijden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER