Fly View Productions

Van "praktijk stopzetten" tot "op eten besparen": logopedisten en patiënten reageren op mogelijke tariefverhoging 

Als logopedisten hun prijzen verhogen, zal de patiënt die hogere bijdragen zelf moeten dragen. Maar voor heel wat mensen weegt die factuur nu al zwaar door en wordt het wikken en wegen om alsnog in behandeling te gaan. Minister van Volksgezondheid Vandenbroucke (Vooruit) laat weten dit jaar alvast geen extra geld te kunnen vrijmaken voor de logopedisten.

Uit een enquête bij de logopedisten blijkt dat een op de drie de tarieven wil verhogen. Ze zijn het niet eens met de nieuwe tarieven die de federale regering tot eind volgend jaar heeft goedgekeurd. Die zijn volgens hen te laag om hun kosten nog te betalen.

Sanne Jassogne is een van hen. Als logopediste begeleidt ze jonge kinderen in scholen en ze heeft ook een eigen praktijk. Ze doet die job met hart en ziel, maar financieel is het voor haar niet langer houdbaar. "Je hebt sowieso de kosten die verbonden zijn aan je locatie. Daarnaast zijn er ook de onderzoeksmaterialen en testen die we verplicht moeten voorzien vanuit het RIZIV, en dan heb je nog het therapiemateriaal. Als we dan kijken naar wat we maar overhouden per betaald uur, is dat onvoldoende om rond te komen." 

BEKIJK - "Het is niet langer financieel rendabel" vertelt logopediste Sanne Jassogne in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Daarom willen de logopedisten vijf euro meer vragen. Van 28.33 euro voor therapie van een half uur naar 33.40 euro. Maar dan zouden ze zich niet meer conventioneren. Voor patiënten is dat een groot nadeel, want van een niet-geconventioneerde logopedist krijg je maar 17 euro terugbetaald door de mutualiteit, in plaats van 24 euro bij een geconventioneerde logopedist. 

Het alternatief is de praktijk stopzetten

Sanne Jassogne - Logopediste

"Ik ben altijd geconventioneerd geweest en het is met heel veel spijt in het hart dat ik ga deconventioneren en een eigen tarief ga hanteren", vertelt Lassogne. "Het alternatief is de praktijk stopzetten, want het is niet langer financieel rendabel." 

De factuur weegt nu al zwaar door

Als die prijsverhoging er in de toekomst effectief komt, zal dat zeker impact hebben voor mensen die het nu al financieel moeilijk hebben. "De factuur weegt nu al zwaar door", klinkt het bij vzw "ZeZijnZo" die zich inzet voor gezinnen met kinderen met ontwikkelingsproblemen. Heel wat van die kinderen zijn ook in behandeling bij een logopedist.

"We hebben in onze vzw meerdere gezinnen met veel kindjes. Gezinnen met vijf kinderen bijvoorbeeld, waarvan er drie naar een logopedist zouden moeten gaan. Financieel wordt het heel moeilijk om dat allemaal betaald te krijgen", vertelt Wendy Gerets, voorzitster van vzw "ZeZijnZo". 

En net die logopedie is volgens Gerets ontzettend belangrijk voor de verdere ontwikkeling van kinderen. "Ze hebben problemen met de fijne motoriek, de spraak of de taal. Hun leesniveau opkrikken bijvoorbeeld of hen verder helpen ontwikkelen is zo belangrijk om niet nog meer achterstand op te lopen." Volgens Gerets beseffen ook de ouders dat belang van logopedie maar al te goed. "Er zijn andere dingen waar ze dan jammer genoeg op moeten besparen, zoals voeding of kledij."

Geen extra geld dit jaar

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) zegt dat hij voor de logopedisten voor dit jaar geen extra geld kan vrijmaken. Hij wijst erop dat op vijf jaar tijd het budget voor logopedie met 50 procent is toegenomen. In 2017 bedroeg het 102 miljoen euro, nu is het al meer dan 150 miljoen. 

"Ik begrijp dat de logopedisten nog meer zouden gewild hebben. Maar op dit ogenblik -rekening houdend met alle andere verzuchtingen van alle andere beroepsgroepen- gaat dat echt niet", aldus de minister. Die wil wel nagaan of er de komende jaren nog extra geld naar logopedie kan gaan.

BEKIJK - De reactie van minister van Volksgezondheid Vandenbroucke (Vooruit) in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen