De onthaalmoeder uit Veurne werkte in het huis links op foto. ©  Foto Kurt

Twee kindjes op spoeddienst in amper twee jaar tijd: gerechtelijk onderzoek naar onthaalmoeder in Veurne

Het West-Vlaamse gerecht voert een onderzoek naar mogelijke wantoestanden bij een onthaalmoeder in Veurne. Een jongetje belandde in het ziekenhuis nadat het hardhandig door elkaar werd geschud. Vraag is of dat in de crèche gebeurde of erbuiten. Opvallend: twee jaar eerder gebeurde hetzelfde met een andere baby, ook een jongetje. Ook toen waren de omstandigheden uiterst flou.

Pieter Huyberechts

Spoedberaad bij het Agentschap Opgroeien maandagnamiddag. Dat na een nieuw verhaal van mogelijke kindermishandeling. Feiten van enkele weken terug, maar waar vzw Kinderdagverblijven Veurne, dat de betrokken onthaalmoeder superviseert, hen pas maandag concreet over inlichtte.

De verontrustende signalen waren er immers enkele weken geleden al, na een telefoontje vanuit het ziekenhuis van Veurne richting politie. Er was sprake van een baby’tje op de spoeddienst dat vermoedelijk hardhandig door elkaar was geschud. Dokters vermoedden het shakenbabysyndroom. Het kindje in kwestie, een jongen, ligt al geruime tijd in het ziekenhuis. De precieze omstandigheden van de kindermishandeling blijven onduidelijk. Het kindje bracht de voorbije maanden door bij een onthaalmoeder in Veurne. Of de feiten daar plaatsvonden of elders, wordt momenteel onderzocht.

“Slagen en verwondingen”

Het West-Vlaamse gerecht bevestigt dat er een gerechtelijk onderzoek loopt. Een onderzoeksrechter buigt zich over de zaak. “Het onderzoek wordt momenteel gevoerd tegen onbekenden, waarbij de kwalificatie slagen en verwondingen ten aanzien van een minderjarige werd weerhouden”, zegt procureur Frank Demeester.

Alles wijst dus op een mishandeling van een kind, vraag blijft wie daarvoor verantwoordelijk is. Het gerecht benadrukt dat alle pistes voorlopig opengehouden worden. Er wordt alles op alles gezet om te achterhalen wat er precies gebeurd is met het slachtoffer.

(Lees verder onder de kader)

Niet de eerste kinderopvang die in opspraak komt

De kinderopvang in Veurne is niet het eerste initiatief dat in opspraak komt dit jaar. Al zeven crèches moesten bij hoogdringendheid voor een tijd dicht, omdat er één of meerdere klachten lopende zijn. Eind vorige maand nog mocht de Biejoekes in Zoersel geen baby’s en peuters meer opvangen, na diverse klachten van ouders. Na onderzoek van het Agentschap Opgroeien en een bezoek van de Zorginspectie, moest de opvang de deuren sluiten. Amper een paar dagen daarvoor werd kinderopvang Kiekeboe uit Langemark geschorst. Daar kunnen achttien baby’s en peuters tijdelijk niet naar de opvang, nadat een kind gewond geraakt was.

De bal ging aan het rollen in februari van dit jaar, nadat een baby van zes maanden overleed in ’t Sloeberhuisje in Mariakerke. Het meisje werd eerst nog in kritieke toestand overgebracht naar het ziekenhuis, maar bezweek daar aan haar verwondingen. Toenmalig minister Wouter Beke (CD&V) en Kind&Gezin kregen toen zware kritiek: ’t Sloeberhuisje stond ondanks eerdere klachten niet op een zwarte lijst.

Of er dit jaar nog crèches aan het lijstje zullen worden toegevoegd, is nog af te wachten. Vorig jaar werden 21 crèches geschorst. Dat was een record. De vier voorgaande jaren waren er telkens hooguit vijf schorsingen.

De betrokken onthaalmoeder woont in dit hoekhuis in West-Vlaanderen. ©  Foto Kurt

“Ziek”

De betrokken ouders waken sinds de trieste feiten naast het ziekenbed. Speurders proberen nu te achterhalen wie die bewuste dag in de beurt van de baby kwam. Er is sprake van een delicaat dossier. De onthaalmoeder in kwestie meldde zich de voorbije dagen “ziek”. Ze is verhoord, maar werd niet opgepakt. Wat ze precies zelf verklaart, is niet geweten.

Het Agentschap Opgroeien, de voorbije maanden in zwaar weer na de dood van een baby in kinderdagverblijf ’t Sloeberhuisje in Mariakerke, tilt zwaar aan de feiten. Dat ze niet meteen op de hoogte werden gebracht, valt slecht. Ze schoten meteen in actie. Woordvoerster Nele Wouters wou zich maandagavond nog niet uitspreken over concrete maatregelen. Die lagen volgens onze informatie tijdens het spoedberaad op tafel.

Bij de directie van vzw Kinderdagverblijven Veurne, zeg maar de “werkgever” van de betrokken onthaalmoeder, wou men maandag weinig kwijt. “Het is een heikele kwestie.”

Gelijkaardig geval

Er is immers nog een tweede geval, zo is aan onze redactie bevestigd. Ook in maart 2020 belandde een baby, verzorgd door dezelfde onthaalmoeder, in het ziekenhuis. Was het kindje gevallen? Door elkaar geschud? Was dat thuis gebeurd? Of in de crèche? Onduidelijk. Beide slachtoffertjes kunnen het immers nog niet zelf vertellen. Ook toen sloeg het ziekenhuis in kwestie na allerlei neurologische onderzoeken alarm.

Er werd gekeken naar de medische oorzaken. De conclusie: shakenbabysyndroom. De jongen was hardhandig door elkaar geschud. Waar het kindje precies mishandeld werd, was ook toen heel moeilijk uit te klaren.

Een foto van spelende kindjes in een crèche. Dit is een themabeeld. ©  Dirk Vertommen

Destijds “te weinig bewijs”

Tot grote frustratie van de betrokken ouders. Voor de familie van de jongen was het echter een uitgemaakte zaak, al konden ze dat nooit hardmaken. “Wij zijn niet het type dat zomaar mensen beschuldigt”, klinkt het. Ze spreken van twee heel zware jaren, met een kind dat uiterlijk perfect normaal lijkt. Toch bestaat de vrees dat er inwendig permanente schade is. Dat er mogelijk een gelijkaardig feit is gebeurd, valt hen zwaar. Met een advocaat worden eventueel nieuwe stappen overwogen. Om uitsluitsel te krijgen over iets wat ze al twee jaar vermoeden, maar desondanks door het gerecht geseponeerd werd.

LEES OOK. Overleden baby blijkt niet enige slachtoffer in crèche ‘t Sloeberhuisje: “De spoedarts zei: haal jullie kinderen daar meteen weg”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER