CHECK - Neen, Amerikaanse onderzoekers hebben hamsters niet in "monsters" veranderd door "controversieel experiment"

Wereldwijd doken er de afgelopen week berichten op over hamsters die in monsters zouden zijn veranderd na een  "controversieel experiment" in Amerika. De onderzoekers van de Georgia State University gebruikten de CRISPR-techniek om een stukje DNA van de diertjes aan te passen. Toch is dit experiment niet fout gelopen of controversieel te noemen. 

"Experiment met gemuteerde hamsters gaat fout: beestjes ongekend agressief" of "CRISPR Gone Wrong: Fluffy Hamsters Turn Into ‘Aggressive’ Rage Monsters". Het zijn maar twee van de vele sensationele titels die in de internationale pers verschenen naar aanleiding van het onderzoek

Professor H. Elliot Albers, de hoofdonderzoeker, en zijn team wilden testen of hamsters minder agressief zouden worden door een receptor of "ontvanger" van het vasopressine-hormoon weg te halen uit het DNA van de diertjes. Dat hormoon stimuleert sociaal gedrag, maar ook agressie.  Als je een receptor weghaalt, zouden de hamsters het hormoon niet meer kunnen opnemen of ontvangen. De onderzoekers hadden verwacht dat de hamsters daardoor minder in conflict zouden gaan met elkaar.

Het omgekeerd bleek waar. De hamsters werden net agressiever. Maar is het daarom ook "fout gelopen" of "controversieel" zoals we in verschillende berichten lezen? En zijn ze dan echt veranderd in "monsters"? Neen, zo blijkt. In onderstaande video leggen we uit hoe het verhaal echt in elkaar zit: 

Videospeler inladen...

Conclusie

  • Wereldwijd wordt gezegd dat een Amerikaans onderzoek hamsters in "monsters" heeft veranderd, nadat het is "fout gelopen" door de "controversiële" CRISPR-techniek toe te passen. 
  • De onderzoekers hadden niet verwacht dat de beestjes agressiever, in plaats van minder agressief, zouden zijn na een knip in hun DNA.
  • Dat is typisch voor wetenschappelijk onderzoek: een hypothese wordt wel of niet bevestigd door de resultaten. Beide opties zijn leerrijk voor verder onderzoek. 
  • Het experiment is dus niet fout gelopen. De hamsters zijn ook geen "monsters" te noemen.
  • De CRISPR-techniek is niet controversieel. De uitvinders ontvingen in 2020 een Nobelprijs ervoor en het zou in de toekomst mogelijkheden bieden voor het aanpakken van ziektes bij mensen. 
  • Geloof dus niet zomaar sensationele berichten over wetenschappelijke studies.
  • We beoordelen de claim dat Amerikaanse onderzoekers hamsters "per ongeluk" in "monsters" veranderden via de "controversiële" CRISPR-techniek dan ook als niet waar
Dit artikel is geschreven op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie.

Wil je iets laten checken? Stuur ons dan een mail via check@vrtnws.be.

Meer informatie over de factchecks van VRT NWS lees je in dit artikel.

Meest gelezen