Tot 2 uur 's nachts vergaderd, maar nog geen akkoord binnen regering om defensiebudget te verhogen naar 2 procent

De federale regering heeft nog geen akkoord bereikt om het defensiebudget te verhogen naar 2 procent van het bruto binnenlands product (bbp) tegen 2035. Het kernkabinet heeft tot 2 uur vannacht vergaderd, maar is het niet eens geraakt. Voor Groen ligt de verhoging van het defensiebudget moeilijk, volgens de partij zijn er heel wat andere uitdagingen en behoeften in onze samenleving.

Ons land engageerde zich er jaren geleden al toe, samen met de andere NAVO-lidstaten, om het defensiebudget op te krikken tot 2 procent van het bbp. Maar sindsdien bleef ons land aan de staart van het peloton bengelen. De regering-De Croo besliste al om de begroting voor landsverdediging op te trekken naar 1,54 procent tegen 2030. 

Premier Alexander De Croo (Open VLD) wil binnen twee weken op de NAVO-top in Madrid kunnen aankondigen dat ons land effectief naar die 2 procent gaat in 2035. Maar de groenen stappen niet zomaar mee in dat verhaal. Er is al een forse verhoging geweest - een half procent extra zou neerkomen op 2,8 miljard euro per jaar - en er zijn nog andere uitdagingen die op ons liggen te wachten, redeneren ze. 

"Er zijn ook het Akkoord van Parijs en internationale klimaatengagementen", zei kersvers Groen-covoorzitter Jeremie Vaneeckhout afgelopen zondag in "De zevende dag". "We mogen de discussie niet verengen tot enkel de internationale verdragen rond Defensie." Hij pleit ervoor te praten in een breder budgettair kader over alle uitdagingen waar de samenleving voor staat en af te wegen wat dan het meest fundamenteel is.

Bekijk hier het gesprek over het defensiebudget met Groen-voorzitters Jeremie Vaneeckhout en Nadia Naji in "De zevende dag":

Videospeler inladen...

Meest gelezen