De weg naar Severodonetsk ligt bezaaid met autowrakken en wordt voortdurend beschoten door Russische artillerie.
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Laatste brug naar Severodonetsk vernietigd: strategische stad in oosten van Oekraïne afgesloten van rest van het land

Alle bruggen die toegang geven tot Severodonetsk in het oosten van Oekraïne, zijn vernield. Dat bevestigt de gouverneur van de regio Loegansk. Na weken van Russische bombardementen is de stad nu volledig afgesloten van de rest van het land. De burgers die nog achterblijven in de stad kunnen geen kant meer uit. Het Russische leger heeft de stad weliswaar nog niet volledig in handen. Als Rusland de stad en zusterstad Lisitsjansk kan veroveren, heeft het de hele provincie Loegansk onder controle.

De derde en laatste brug die vanuit Oekraïense gecontroleerd gebied naar Severodonetsk leidt, is vernield door het Russische leger. Dat bevestigt Sergej Hajdaj, de gouverneur van de regio Loegansk. Burgers die achterblijven moeten overleven in “extreem moeilijke omstandigheden”, zegt hij. Evacuaties en aanvoer van hulpgoederen zijn niet meer mogelijk.

De Oekraïense troepen in Severodonetsk hebben zich nog niet teruggetrokken of overgegeven. Volgens de pro-Russische rebellenleider Edoeard Basoerin zijn Russische troepen bezig met de omsingeling van Severodonetsk en kunnen de Oekraïense militairen geen kant meer op, maar gouverneur Hajdaj ontkent dat en zegt dat er nog beperkte manieren zijn om gewonde soldaten te evacueren of versterkingen aan te voeren. 

BEKIJK - Een pro-Russische rebellenleider roept de Oekraïense strijdkrachten op om zich over te geven, anders sterven ze.

Videospeler inladen...

De situatie voor de Oekraïense soldaten die nog in Severodonetsk zijn, is “moeilijk, maar onder controle”, zegt de gouverneur. Zeventig procent van de stad is volgens hem nu in handen van Russische militairen. 

Russische artillerie blijft ook de chemische Azot-fabriek bestoken. Daar zouden zich naast militairen ook honderden burgers verschansen. 

Een man loopt door het puin in de tuin van een huis dat beschadigd werd door een Russisch bombardement in Lisitsjansk, zusterstad van Severodonetsk aan de andere oever van de Severski Donets-rivier.
AFP or licensors

"Meest brutale strijd in Europese geschiedenis"

De strijd in de Donbas is bijzonder hevig en bloedig. De Oekraïense president Volodimir Zelenski zegt dat de menselijke tol van de oorlog daar “afschuwelijk” is en dat er “om elke meter grond” gevochten wordt. “De gevechten in de Donbas zullen de militaire geschiedenis ingaan als de meest brutale veldslagen in Europa”, zei Zelenski in zijn nachtelijke videoboodschap. 

De verovering van de provincies Loegansk en Donetsk is de hoofdprioriteit van Rusland. Volgens Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov is het hoofddoel “de bescherming van Donetsk en Loegansk”.

Oekraïne voert intussen de druk op het Westen op om sneller zwaardere wapens te leveren. Het Russische leger bestookt de regio voortdurend met een groot overwicht aan zware artillerie. Een adviseur van president Zelenski zegt dat Oekraïne 1.000 houwitser artilleriestukken, 500 tanks en 1.000 drones nodig heeft naast andere zware wapens om het tij te kunnen keren in de Donbas. 

Meest gelezen