Minister Crevits tikt Agentschap Opgroeien op de vingers: probleemcrèche Veurne kreeg groen licht ondanks huiszoeking

De onthaalmoeder uit Veurne van wie de vergunning werd ingetrokken omdat er een onderzoek loopt bij het gerecht naar mogelijke wantoestanden, kreeg groen licht van het agentschap Opgroeien, ondanks een huiszoeking bij Kind en Gezin. De onthaalmoeder stond op de lijst van 54 crèches die de voorbije weken een herevaluatie hebben gekregen in opdracht van minister van Welzijn Hilde Crevits. De minister reageert boos.

Het gerecht heeft een onderzoek geopend naar mogelijke wantoestanden bij een onthaalmoeder in Veurne. Een jongetje dat bij haar verbleef, belandde in het ziekenhuis nadat het mogelijk hardhandig door elkaar was geschud. Nu blijkt dat die onthaalmoeder -van wie intussen de vergunning is ingetrokken- op de lijst stond van 54 crèches die de voorbije weken een herevaluatie hebben gekregen. Dat ontdekte Vlaams Parlementslid Celia Groothedde (Groen) die in de commissie Kinderopvang zit en dat bevestigt ook Kind en Gezin.

Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) had het Agentschap Opgroeien, waartoe Kind en Gezin behoort, vorige maand de opdracht gegeven een herevaluatie te maken van kinderopvanginitiatieven die nog steeds open zijn, hoewel ze op de lijst van probleemcrèches van Kind en Gezin staan.

"Het kinderopvanginitiatief waarover we vandaag spreken staat op die lijst groen gekleurd met de eenvoudige boodschap dat alle maatregelen genomen zijn", zegt minister Crevits. "Ik stel vast dat dit niet correct is. We hebben onmiddellijk een aantal extra vragen gesteld aan het Agentschap Opgroeien. Ze hebben zich ook geëxcuseerd. Wat mij zorgen baart, is dat de lijst op groen stond, terwijl er een huiszoeking gebeurd is in het kader van dat dossier. Dit stond niet op het formulier dat ik gekregen heb." De minister heeft het Agentschap dan ook gevraagd de nodige maatregelen te nemen. 

In een tweet zegt  minister Crevits dat ze "heel zwaar tilt" aan de feiten:

In een reactie aan "Het Journaal" heeft de minister het over een menselijke fout, maar ze betreurt dat de informatiedoorstroming niet goed is gelopen in dit dossier:

Videospeler inladen...

Mogelijk hardhandig door elkaar geschud

Er loopt een onderzoek tegen onbekenden, het is dus niet duidelijk of het kind bij de onthaalmoeder of elders gewond raakte. Ook in maart 2020 belandde een baby, verzorgd door dezelfde onthaalmoeder, in het ziekenhuis. Het onderzoek bracht toen echter geen duidelijkheid over waar het kind het letsel had opgelopen.

"Het gerechtelijk onderzoek voor slagen en verwondingen bij een minderjarige loopt momenteel tegen onbekenden", laat het parket van West-Vlaanderen weten. "Tijdens het onderzoek worden alle pistes opengehouden om te weten te komen wat er gebeurd is met het slachtoffertje. De verhoren moeten nog gebeuren, onder meer bij de onthaalmoeder. Op dit moment is er niemand gearresteerd."

Twee jaar geleden belandde een andere baby die bij dezelfde onthaalmoeder verbleef, ook al in het ziekenhuis. Maar na een onderzoek besloot het gerecht toen om de onthaalmoeder niet te vervolgen. Het dossier werd geseponeerd door gebrek aan bewijs.

BEKIJK - De advocaat van de familie van het jongetje wil dat de feiten van twee jaar geleden opnieuw onderzocht worden:

Videospeler inladen...

Vergunning kwijt

Het is de lokale koepel van onthaalmoeders die gisteren de samenwerking met de vrouw al stopzette, laat Kind en Gezin verstaan. "Het gevolg daarvan is dat ook wij de vergunning hebben ingetrokken, dat is een bevestiging van de stopzetting van die samenwerking. Dat wil zeggen dat de vrouw geen kinderen meer mag ontvangen", aldus Nele Wouters van Kind en Gezin. 

Hallucinant, schandalig, ik ben gechoqueerd

Verschillende parlementsleden reageren verontwaardigd over de gang van zaken. "Ik ben gechoqueerd. Dit is schandalig. Welke garanties zijn er dat de evaluatie van de 53 andere initiatieven wél goed is verlopen?", vraagt Open VLD-parlementslid Freya Saeys zich af. Ook Vooruit-parlementslid Hannes Anaf stelt zich diezelfde vraag. Volgens hem heeft de minister "een groot probleem met haar administratie". 

 CD&V-parlementslid Katrien Schryvers vindt het nieuwe dossier "hallucinant". Zij begrijpt ook niet dat er na de eerdere klacht in 2020 geen knipperlicht is blijven branden. 

"Hoe is dit nu toch mogelijk?", vraagt ook Koen Daniëls (N-VA), voorzitter van de onderzoekscommissie kinderopvang in het Vlaams Parlement, zich af. Volgens hem is de manier waarop de dossiers in de kinderopvang worden opgevolgd "een puinhoop".  "Hoe kunnen we zeker zijn dat de lijsten die we nu krijgen juist zijn en dat die ook opgevolgd worden?", aldus Daniëls. 

Vrijdag komt Katrien Verhegge langs in de onderzoekscommissie kinderopvang. Daar zal zij door de parlementsleden wellicht aan de tand gevoeld worden over dit dossier.

Meest gelezen