Klopt het dat je van chocolade meer puistjes krijgt?
Nu Sinterklaas in het land is, deelt hij volop chocolade uit én daar smullen we maar al te graag van. Maar: van chocolade krijg je puistjes, of zo gaat de uitspraak de ronde. Klopt het echt of is het een volksfabeltje? Dermatoloog Thomas Maselis geeft voor eens en altijd het antwoord.
Voor we kunnen nagaan of onze favoriete chocolade meer puistjes oplevert, is het belangrijk om te weten hoe puistjes precies ontstaan. “Tijdens de puberteit komt je huidsmeer- en talgproductie op gang in je talgklieren, die voor het grootste deel op je rug, borst en gezicht zitten”, zegt dermatoloog Thomas Maselis.
“Sommige mensen maken heel veel talg aan, waardoor het uiteinde van een talgklier verstopt raakt. Zo krijg je een zwart, gezwollen puntje of een mee-eter. Als die plek dan door bacteriën ontstoken raakt, komt er een puist tevoorschijn.”
Deze factoren vergroten je kans op puistjes
Hoeveel last je precies hebt van acne is aangeboren, al zijn er wel factoren die ervoor kunnen zorgen dat je meer puistjes krijgt. “De aanmaak van het mannelijke hormoon testosteron is een sterke trigger. En jongens maken dat zeven keer zo veel aan als meisjes. Ook adrenaline is een hormoon dat puistjes stimuleert. Stress is dus nefast.”
Ook sterk hydraterende crèmes kunnen acne verergeren. “Die vernauwen het uiteinde van de talgklier, waardoor die sneller verstopt raakt.” En let op in het najaar. “De zon maakt de uitgang van je talgklieren langer, wat beter is. Maar na de zomer verandert je huid weer: veel mensen kampen dus met opstoten van acne in oktober of november.”
De dermatoloog over chocolade: “Dit kan wel gebeuren”
En wat met chocolade? Maselis lacht. “Ik denk dat de stelling dat chocolade je puistjes geeft vooral bestaat om kinderen minder chocolade te laten eten. Voeding heeft relatief weinig invloed op puistjes. Er zijn geen etenswaren die acne erg versterken of verminderen, noch is er degelijk wetenschappelijk bewijs dat chocolade acne zou verergeren. Wat wél kan gebeuren als je veel chocolade eet, is dat je overgewicht krijgt en je hormoonhuishouden zo verstoord raakt. Dat levert wel meer puistjes op.”
“Minder chocolade eten is dus geen garantie op minder puistjes. Medicijnen of zalven die de huidsmeerproductie doen verminderen zijn dat wel.” Voorlopig is er dus nog geen reden om de chocolade te laten staan. Al geldt hier wel zoals bij alles: geniet, maar met mate.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Goedkoper dan een dure proteïneshake én goed voor spierherstel: welke chocolademelk is de beste keuze na het sporten?
-
Livios
Is een architect verplicht als je je woning wil renoveren?
Bij nieuwbouw is het vanzelfsprekend dat je een architect inschakelt, maar hoe zit dat bij een renovatieproject? Moet je daar ook verplicht ééntje onder de arm nemen? Of zijn er uitzonderingen? Bouwsite Livios geeft uitleg. -
HLN Shop
Op safari in de Benelux: vijf zinderende ervaringen om na te jagen
Hou je van natuur en avontuur, staat een safari vermoedelijk hoog op je bucketlist. Geen tijd/budget om af te reizen naar Afrika? Het perfecte plan B bevindt zich net over de grens, in Hilvarenbeek: in de Beekse Bergen onderneem je een safari met alles erop en eraan zonder op het vliegtuig te moeten stappen. HLN Shop geeft een checklist mee van wat je niet mag missen op je Nederlandse dan wel Afrikaanse safaritocht. -
-
Jobat
Hoeveel werknemers krijgen maaltijdcheques? En wie mag op een dertiende maand of smartphone van het werk rekenen?
-
PREMIUM
Belgische chef Ben werkt 32 uur minder in Denemarken en verdient evenveel: “Belgische horeca kan hiervan leren”
Vier op de tien werknemers in de Vlaamse horeca is volgens Horeca Vlaanderen op zoek naar meer balans tussen werk en privé. “En dat kan ook écht”, getuigt chef Ben Jacobs die naar Denemarken verhuisde om in het vijfde beste restaurant ter wereld te gaan werken. Wat kan de Belgische horeca leren van de Denen? Hij vertelt zijn verhaal en Jonas Kellens van Dim Dining (*) en Mathias De Caluwe van Horeca Vlaanderen leggen uit wat we hier ook kunnen doen. “Maar er is een addertje.” -
Wat mag in de microgolfoven en wat niet? Dankzij dit simpel trucje weet je altijd het antwoord
Van snel iets ontdooien tot een kant-en-klare maaltijd opwarmen: de microgolfoven of magnetron is voor veel Belgen onmisbaar in de keuken. Maar opgelet, je mag niet zomaar alles in het toestel steken. Met sommige materialen en voedingswaren kunnen er ernstige ongelukken gebeuren. Onze journalist zocht uit wat je wel en niet in die microgolf mag schuiven. -
PREMIUM
Welke drank is het gezondst bij je ontbijt? Diëtist: “Dit drinken op een lege maag verhoogt je metabolisme met 30%”
-
Wat is dat rode stipje in je ei? En mag je het dan nog opeten?
-
PREMIUM
Studies tonen antidepressief effect van saffraan: hoe kan je het gebruiken om je beter in je vel te voelen?
Heel wat exotische keukens gebruiken saffraan om gerechten als risotto of biryani hun typische smaak en kleur te geven. Maar ook de traditionele geneeskunde gebruikt het, want extracten van het ‘rode goud’ zouden een verschil maken bij milde tot matige depressies. Hoe groot is dat effect? Hoeveel saffraan moet je dan eten? En zou het een volwaardig alternatief voor antidepressiva kunnen zijn? Professor farmaceutische wetenschappen Dr. Luc Pieters (UAntwerpen) licht toe. “Om een goede werking te garanderen, moet saffraan bepaalde stoffen bevatten.” -
PREMIUM
Nieuw gehypet middeltje om af te vallen kost 5 euro bij Kruidvat: hoe nuttig is water met toegevoegde elektrolyten?
Vergeet water met citroen of appelazijn: water met elektrolyten is de nieuwste gezondheidsobsessie van het internet. Het zou het ideale hulpmiddeltje zijn om af te vallen, maar ook om spierherstel na het sporten te bevorderen. Wat zijn elektrolyten precies en wat doen ze met je lichaam? Sportdiëtist Tom Vandenbussche geeft advies. “Mensen met nierproblemen of een instabiele bloeddruk moeten opletten.” -
PREMIUM
“We rijden er speciaal van Aalter naar Oostende voor”: 10 BV’s verklappen hun weloverwogen bestelling bij de frituur