©  AP

Olifant Happy kan juridisch niet als mens beschouwd worden en moet dan toch in Bronx Zoo blijven

Olifant Happy zal in de zoo in Bronx moeten blijven. Een dierenrechtenorganisatie had geprobeerd het dier vrij te krijgen via een speciale procedure die tot nu toe enkel voor mensen bestemd was, maar dat is niet gelukt. De olifant kan volgens de rechtbank juridisch niet als persoon beschouwd worden. Dat heeft de hoogste rechtbank in de staat New York dinsdag beslist.

Advocaten van de dierenrechtenorganisatie Nonhuman Rights Project (NhRP) hadden enkele weken geleden voor de hoogste rechtbank in New York bepleit dat de 51-jarige Aziatische vrouwtjesolifant Happy doodongelukkig is in de Bronx Zoo. Daarom wilden ze Happy bevrijden via een habeas corpus-procedure, een manier om iemands opsluiting aan te vechten. Als de rechtbank instemde met die procedure zou Happy juridisch aanzien kunnen worden als “persoon” en kon de olifant verhuizen naar een reservaat. Volgens de organisatie is Happy een “autonoom en cognitief complex dier dat recht heeft op bescherming tegen onwettige opsluiting, net als mensen.”

Maar de rechtbank besloot dinsdag niet mee te gaan in de redenering van de dierenrechtenorganisatie. “Hoewel niemand betwist dat olifanten intelligente wezens zijn die de nodige zorg en medeleven verdienen,” schreef opperrechter Janet DiFiore, “heeft Happy, als niet-menselijk dier, geen wettelijk aanwijsbaar recht op vrijheid volgens de wet van New York.”

DiFiore zei ook dat Happy haar vrijheid gunnen “een enorm destabiliserend effect zou hebben op de moderne samenleving” en een “vloedgolf” aan petities zou kunnen genereren om dieren vrij te laten, misschien inclusief huisdieren en hulpdieren.

Volgens de opperrechter is het aan de wetgever om te beslissen of niet-menselijke dieren dezelfde wettelijke rechten krijgen als mensen.

 (sgg)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer