AP

Heeft Kim Kardashian de iconische jurk van Marilyn Monroe beschadigd tijdens het Met Gala?

Een maand nadat Kim Kardashian de iconische Marilyn Monroe-jurk droeg tijdens het Met Gala in New York, krijgt de realityster opnieuw bakken kritiek over zich heen: ze zou de jurk beschadigd hebben tijdens het gala. Dat beweert de Marilyn Monroe Collection, 's werelds grootste privécollectie van Monroe's persoonlijke eigendommen en archieven, op Instagram.

Het Met Gala, dat dit jaar op 2 mei plaatsvond, lokte heel wat wereldsterren naar de rode loper van het Metropolitan Museum of Art in New York. Dit jaar werden de gasten verzocht zich te kleden in het thema "Gilded glamour",  verwijzend naar de kledingstijl tussen de jaren 1870 en 1890 in New York. Heel wat sterren, waaronder Billie Eilish en Bella Hadid, kozen voor het klassieke korset. Andere sterren lieten het thema links liggen.

Kim Kardashian was een van hen. De realityster besloot de jurk te dragen die Marilyn Monroe droeg in 1962, toen die de Amerikaanse president John F. Kennedy "Happy birthday, mister president" toezong. Deze keuze leidde tot bakken kritiek op sociale media. Zo negeerde Kardashian niet alleen het thema van de avond, ook vertelde ze achteraf dat ze maar liefst 7 kilogram was vermagerd om in de jurk te passen.

"Riverdale"-actrice Lili Reinhart reageerde toen fel: "Ik vind het schandalig dat je toegeeft dat je jezelf uithongert voor het Met Gala. Je weet goed genoeg dat miljoenen jonge mannen en vrouwen naar je opkijken en luisteren naar alles wat je zegt."

Marilyn Monroe en haar iconische jurk in 1962.

Een maand na het Met Gala, krijgt Kim Kardashian opnieuw kritiek. De Marilyn Monroe Collection, 's werelds grootste privécollectie van Monroe's persoonlijke eigendommen en archieven, beweert op Instagram namelijk dat Kim Kardashian de jurk beschadigd zou hebben tijdens het gala. De stof lijkt uitgerekt en enkele kristallen lijken verdwenen. Opvallend, want Kardashian was naar eigen zeggen uiterst voorzichtig met de jurk.

De reacties op de Instagramfoto's zijn niet mals. Niet alleen Kim Kardashian, maar ook de organisatie achter het Met Gala wordt bekritiseerd. "Ze hadden het haar moeten verbieden. Maar met geld kan je alles" en "Als je echt van Marilyn houdt, zou je de integriteit van de jurk willen bewaren", zijn maar enkele van de duizenden reacties.

Bob Mackie, de Amerikaanse modeontwerper die Marilyn Monroe's jurk schetste, noemde Kim Kardashians outfitkeuze voor het Met Gala eerder al "een grote fout". Aan "Entertainment Weekly" vertelde hij dat de jurk speciaal voor Monroe ontworpen was, en dat "niemand anders gezien zou mogen worden in deze jurk".

Of de foto's echt zijn, en of Kim Kardiashian wel degelijk de jurk beschadigd heeft, is nog niet bevestigd. Kim Kardashian reageerde voorlopig nog niet op de kritiek.

Meest gelezen