Italiaans minister Roberto Cingolani zegt dat nationalisatie een optie is voor raffinaderij van Lukoil op Sicilië

De Italiaanse minister van Ecologie heeft zaterdag gezegd dat de nationalisatie van de raffinaderij van Lukoil op het eiland Sicilië tot de mogelijkheden behoort.

Eind vorige maand kwam het bericht naar buiten dat Italië in mei vier keer meer Russische ruwe olie importeerde dan februari. Het land zou die maand ongeveer 450.000 vaten per dag (bpd) hebben geïmporteerd, ondanks de westerse sancties tegen Rusland als gevolg van de oorlog in Oekraïne.

Het bleek dat een groot deel van de olie geleverd werd via het eiland Sicilië, waar de olieraffinaderij ISAB zich bevindt, wat eigendom is van het in Moskou gevestigde Lukoil. Omdat de Italiaanse banken geen krediet verlenen aan het bedrijf is het afhankelijk geworden van de olie van zijn moederbedrijf in Rusland. 

Onderwijl stemde de Europese Unie eind vorige maand in om tegen het einde van dit jaar 90 procent van de Russie olie-import te weren. Ook rijst de vraag of er een soortgelijk embargo moet komen voor Russisch gas. Het maakte het nieuws over de import van Russische ruwe olie op Sicilië extra gevoelig.

Nationalisatie

De Italiaanse minister Roberto Cingolani vertelde op een evenement dit weekend dat het land kijkt naar de mogelijkheden van nationalisatie van de ISAB-olieraffinaderij. “Er worden verschillende opties bestudeerd, één daarvan is zoiets als nationalisatie. Een andere is dat een externe koper tussenbeide komt”, aldus de minister. 

De olieraffinaderij van ISAB neemt ongeveer 20 procent van de Italiaanse raffinagecapaciteit voor haar rekening. Er werken zo’n 1000 mensen en haalde, voor de Russische inval in Oekraïne, 30-40 procent van haar grondstoffen uit Rusland. 

Een vergelijkbare situatie speelt zich momenteel af in Bulgarije, waar Lukoil de enige raffinaderij van het land bezit in de havenstad Burgas. Naar verluidt heeft het land geen plannen om het bedrijf te nationaliseren. Vanwege zijn specifieke afhankelijkheid heeft Bulgarije een vrijstelling gekregen van het Europese olie-embargo tot eind 2024.

Onderwijl importeerden Chinese raffinaderijen vorige maand Russische olie via overzeese routes en binnenlandse pijpleidingen, ondanks een verscherping van de westerse sancties. Onafhankelijke Chinese raffinaderijen kregen hoge kortingen, omdat Rusland op zoek is naar andere afnemers, nu steeds meer westerse bedrijven geen olie uit het land willen halen.

(kg)

Meer