©  BELGA

REACTIES. Alderweireld en Dendoncker blij met de nul: “Dit was geen makkelijke verplaatsing”

De Rode Duivels hebben met het kleinste verschil gewonnen op verplaatsing tegen Polen. Een doelpunt van Michy Batshuayi in de eerste helft trok de Belgen over de streep. Toby Alderweireld toonde zich na afloop kritisch voor de voorhoede van de Belgen, maar was net als Leander Dendoncker wel tevreden met het clean sheet.

vva, tsci

LEES OOK. Rode Duivels kunnen na zuinige zege in Polen op vakantie

Toby Alderweireld: “Voorin moeten we de kansen afwerken”

Alderweireld was na de nipte zege tegen Polen niet geheel tevreden over de wedstrijd van de Rode Duivels. “Onze eerste helft was goed”, stak hij van wal. “De tweede helft moeten we voorin beter uitspelen. Niet alleen kansen, maar ook druk willen zetten. Achterin nemen we risico’s om goed te voetballen. We moeten gewoon beter doen en een niveau hoger spelen. Dan maken we wel gewoon die 0-2 en 0-3, maar nu hebben we dat nagelaten. We moeten dat afmaken. Maar al bij al was het een goede wedstrijd van ons. Dan kom je uiteindelijk nog goed weg. Maar we hadden de controle en speelden volwassen.”

“Wij spelen wedstrijden altijd op de fotofinish. Daarin moeten we stappen zetten. We infiltreren achterin wanneer het moet en spelen de bal goed rond. Dan moet je die bal voorin vasthouden en de kansen afmaken.” Al had Alderweireld wel respect voor de Poolse ploeg. “In Nederland speelt Polen 2-2 gelijk. Het is geen makkelijke ploeg. Er zaten hier 50 000 mensen. Je hebt het misschien niet gemerkt, maar dit is geen makkelijke verplaatsing. Op het WK zullen we ook moeilijke wedstrijden kennen. We waren aan de bal gelukkig heel sterk, maar we kunnen nog beter. Dit was een wedstrijd die we moesten winnen om in de running te blijven voor die eerste plaats en dat hebben we gedaan. In september hebben we nu nieuwe kansen op groepswinst.”

 ©  BELGA

Leander Dendoncker: “Als ik titularis kan zijn, maakt het niet uit waar ik sta”

Dendoncker leverde achterin opnieuw een defensieve masterclass af bij de Rode Duivels. Of de Wolves-speler nu zijn plekje definitief beet heeft centraal achterin? “Dat is aan de trainer om te beslissen”, stelde de voormalige Anderlecht-speler. “Het is cliché, maar het is wel zo. Ik probeer gewoon zo hard mogelijk mijn best te doen.”

Dat Dendoncker centraal achterin staat en niet op het middenveld, maakt hem niet zo veel uit. “Ik voel mij hier op mijn gemak en ik krijg veel hulp van de spelers naast mij. Achterin spelen is verschillend van het middenveld. Centraal achterin moet je continu gefocust zijn en moet je veel praten. Ook de nul houden is dan belangrijk, en dat is ons ook gelukt nu. De trainer weet al langer dat ik achterin kan spelen, want het is niet de eerste keer. Voor dit vierluik was het wel al even geleden, maar ik had het nog al gedaan. Als je titularis kan zijn bij je nationale ploeg, dan maakt het niet uit waar je speelt”, aldus de 27-jarige Belg.

LEES OOK. Bondscoach Martinez ziet dat Rode Duivels veel hebben geleerd: “Een plezier om onze defensie bezig te zien”

 ©  REUTERS

MEER OVER DE RODE DUIVELS