Luchtvaartmaatschappij Ryanair stopt met omstreden taaltest voor Zuid-Afrikanen

De Ierse lagekostenluchtvaartmaatschappij Ryanair stopt met de omstreden taaltest voor Zuid-Afrikaanse passagiers. Dat heeft topman Michael O'Leary aangekondigd. De prijsvechter vroeg reizigers met een Zuid-Afrikaans paspoort om een reeks vragen over het land te beantwoorden in het Afrikaans. Die taal wordt echter maar door een klein deel van de Zuid-Afrikanen gesproken en heeft sterke connecties met het voormalige Apartheidsregime.

O'Leary geeft nu aan dat Ryanair de test zelf ook niet gepast vond. "Daarom zijn we gestopt met de Afrikaanse test." De test kwam er omdat het aantal valse Zuid-Afrikaanse paspoorten toeneemt. Mensen proberen op die manier de Europese Unie binnen te komen. "Wij worden 2.000 euro beboet voor iedere passagier die vanuit Bodrum in Turkije naar Dublin in Ierland reist met een vals Zuid-Afrikaans paspoort", zegt O'Leary. Ryanair vliegt voor alle duidelijkheid niet zelf van en naar Zuid-Afrika. 

De test, die niet vanuit een overheid was opgelegd, leverde Ryanair veel kritiek op. Niet alleen mensenrechtenorganisaties gingen ertegenin, ook de Zuid-Afrikaanse overheid maakte er zich kwaad over. O'Leary meent nu dat het Afrikaanse land "zijn problemen moet oplossen".

Zuid-Afrika heeft elf officiële talen waarvan Afrikaans er één is. De taal, die verwant is aan het Nederlands, was de officiële taal van het Apartheidsregime en werd ook gebruikt om de zwarte bevolking te onderdrukken. De eigen talen van de zwarte bevolking werden in het land destijds niet erkend. 

De meest gesproken talen in Zuid-Afrika zijn het Zoeloe en Xhosa. Afrikaans is de moedertaal van zowat 12 procent van de Zuid-Afrikanen. Alles samen begrijpen 20 procent van de inwoners van het land die taal. 

Meest gelezen