James Arthur Photography

Veiligheidsdiensten op Brussels Airport gaan beter samenwerken tegen criminaliteit en terrorisme

Voor het eerst is er een globaal veiligheidsplan vastgelegd voor de luchthaven van Zaventem. Alle veiligheidsdiensten op Brussels Airport gaan beter informatie uitwisselen in de strijd tegen onder meer drugs en terrorisme.

Na de aanslagen van 22 maart 2016, waarbij op de luchthaven 16 mensen om het leven kwamen, adviseerde de parlementaire onderzoekscommissie dat er een echt veiligheidsplan moest komen voor Brussels Airport. Een beetje zoals het Nationaal Veiligheidsplan of de veiligheidsplannen van de lokale politiezones, waarin de prioriteiten voor de veiligheidsdiensten worden vastgelegd.

EƩn van de problemen tot nu toe, is dat de douane, federale politie, luchtvaartpolitie, justitie, FOD Mobiliteit, ... hun informatie niet altijd vlot met elkaar deelden. Volgens de parlementaire onderzoekscommissie werkten ze te veel naast elkaar en was er nood aan een duidelijke structuur met een goede rolverdeling. Die komt er nu. Er is nu een veiligheidsplatform voor de luchthaven, waarin alle diensten vertegenwoordigd zijn. Ook privƩbedrijven worden betrokken bij het veiligheidsplan.

De prioriteiten van de diensten zijn ook vastgelegd: ze moeten in de eerste plaats inzetten op de strijd tegen drugshandel; radicalisering, extremisme en terrorisme; en illegale economie. "De aanpak heeft nu al resultaten opgeleverd", zegt Ine Van Wymersch, die als procureur van Halle-Vilvoorde bevoegd is voor de luchthaven. "Zo is er een witwasorganisatie blootgelegd die cash geld naar het buitenland smokkelde, er is een koppel gearresteerd dat drugs naar het buitenland verzond via postpakketten, en er werd 70 kilo cocaĆÆne onderschept. Maar we ontdekken ook nieuwe werkwijzen van criminelen. Vroeger lieten ze drugs smokkelen in de bagage van passagiers die uit Zuid-Amerika kwamen. Nu hebben we ontdekt dat ze de koffer met drugs laten oppikken door iemand die uit een ander gebied komt, wat minder verdacht is. En dat komt omdat we alle puzzelstukjes nu beter gaan samenleggen."

Ine Van Wymersch: "Het leven van de criminele organisaties heel moeilijk maken zonder dat de reizigers er last van hebben"

Videospeler inladen...

Meest gelezen