archiefbeeld
Costfoto/Future Publishing

Microsoft stopt na 27 jaar met Internet Explorer: "Een welgekomen einde aan een lange palliatieve fase"

Na 27 jaar komt er vandaag een einde aan een tijdperk: technologiebedrijf Microsoft gaat de webbrowser Internet Explorer niet langer ondersteunen. "Een welgekomen einde aan een lange palliatieve fase", zegt technologiesocioloog Ben Caudron in "De wereld vandaag" op Radio 1. 

Internet Explorer was jarenlang dé dominante webbrowser bij de internetgebruikers. Het succes van de webbrowser kende een hoogtepunt in het begin van de jaren 2000, Internet Explorer kon toen rekenen op een marktaandeel van meer dan 90 procent.

Betekent het pensioen van de webbrowser het einde van een tijdperk? "Eerder een welgekomen einde aan een lange palliatieve fase", zegt Ben Caudron. "Van bij het begin zat het einde er al in gebakken."

Internet Explorer was in de jaren 90 het antwoord van Microsoft op de bedreiging die het bedrijf toen ondervond. "Er waren veel nieuwkomers op de markt, zoals Netscape Navigator, die de gevestigde positie van Microsoft onder druk wilden zetten", legt Caudron uit. "Microsoft ontwikkelde toen een eigen webbrowser, Internet Explorer, die in 1995 werd gelanceerd."

Beluister hier het gesprek in "De wereld vandaag":

Hoe is het 27 jaar geleden begonnen?

In de jaren die volgden is het heel snel gegaan voor Internet Explorer. "Dat heeft alles te maken met de marktpositie van Microsoft. In de eerste versies van Internet Explorer hadden we te maken met stukjes software die je kon installeren op je computer onder de vorm van pluspakketjes. Daarna is Internet Explorer integraal onderdeel geworden van Windows, het besturingssysteem van Microsoft."

Het gebruik van Windows bracht veel voordelen voor zowel Microsoft als de eindgebruiker. "Plots was er op elke versie van Windows een programma beschikbaar waarmee mensen op het web konden surfen. Maar de manier waarop Microsoft dat heeft gedaan, ligt aan de oorzaak van de gedoemde ondergang van Internet Explorer."

Hoe is het misgelopen?

Ondanks de snel groeiende populariteit, daalde de laatste jaren het aantal gebruikers van Internet Explorer snel. "Andere webbrowsers slaagden erin om regelmatig updates op de markt te brengen met de nieuwste internettechnologieën. Microsoft, daarentegen, hield vast aan een eigen updatesysteem, waardoor je niet altijd de nieuwste versie had."

"Gebruikers hadden daar niet veel last van, maar voor ontwikkelaars van websites was dat rampzalig", zegt Caudron. "Als je een website wou maken die door iedereen gebruikt kon worden, moest je verschillende versies maken, waaronder een die werkte op Internet Explorer. Microsoft had namelijk zijn eigen technologiestandaarden. Ze hielden er een eigen visie op na, en gebruikten de standaarden niet altijd zoals bedoeld", legt Caudron uit. "Daardoor kon je een website hebben die fantastisch werkte op Netscape Navigator, maar niet op Internet Explorer."

Microsoft hield vast aan een eigen updatesysteem, waardoor je niet altijd de nieuwste versie had

Ben Caudron, technologiesocioloog

Het einde zat er dus eigenlijk al van bij het begin ingebakken. Microsoft kon de webbrowser niet langer moderniseren, en kwam met een alternatief: Microsoft Edge. "Het probleem van Microsoft ligt eigenlijk aan de marktpositie van het bedrijf. Microsoft wordt dagelijks gebruikt door een groot aantal computergebruikers. In tegenstelling tot Apple, is het voor de technologiegigant heel moeilijk om geen rekening te houden met de technologie van tien jaar geleden. Op dit moment zijn er nog altijd veel applicaties ontwikkeld die ervan uitgaan dat een bepaalde versie van Internet Explorer die applicaties ondersteunen. Je kan dat dus niet zomaar stopzetten."

De komst van Firefox (2002) en Google Chrome (2008) en de groeiende populariteit van mobiele besturingssystemen zoals Android en iOS, die Internet Explorer niet ondersteunen, deed het gebruikersaandeel van de ooit zo populaire webbrowser fors dalen.

Hoe moet het verder?

Het was dus geen grote verrassing toen Microsoft aankondigde dat ze de ondersteuning voor Internet Explorer vanaf 15 juni 2022 stop zou zetten. Microsoft gaat nu verder met Microsoft Edge, de browser die in 2015 als alternatief voor Internet Explorer opgericht werd.

Gebruikers van het besturingssysteem Windows 10 die Internet Explorer openen, worden direct omgeleid naar Microsoft Edge. De huidige versie van Edge is gebouwd op basis van Chromium, de code van browser Google Chrome.

Chrome, de webbrowser van Google, heeft vandaag het grootste marktaandeel met 65 procent, gevolgd door Safari van Apple met 19 procent. Dat blijkt uit gegevens van de Statcounter, een organisatie die internetgegevens analyseert.

Meest gelezen