Antigifcentrum

UZ Gent waarschuwt voor ingeslikte knoopbatterijen bij kinderen: "Kan gat in slokdarm branden"

Het UZ in Gent heeft het afgelopen jaar dubbel zoveel kinderen behandeld die een knoopbatterij hadden ingeslikt. Als zo'n batterij nog vol is en vast komt te zitten in de slokdarm, dan kan die er een gat in branden. "Hoe langer de batterij blijft zitten, hoe dieper de brandwonde, hoe gevaarlijker het wordt", zegt professor Saskia Vande Velde van het UZ Gent.

Het afgelopen jaar heeft het UZ bij 6 kinderen een ingeslikte knoopbatterij moeten weghalen. "Voordien waren er dat jaarlijks 2 Ć  3", zegt professor en maag-darm-leverarts Saskia Vande Velde.Ā 

Wellicht komt dat omdat er veel meer mensen thuis waren door de coronacrisis. "Dergelijke incidenten gebeuren meestal thuis", zegt Vande Velde. "De knoopbatterijen zitten in dagdagelijkse gebruiksobjecten, zoals speelgoed, een horloge of een afstandsbediening. En kinderen steken vanalles in de mond."

Als een knoopbatterij niet binnen de 2 uur uit het kind is, kunnen er blijvende letsels zijn
Saskia Vande Velde, professor en maag-darm-leverarts voor kinderen UZ Gent

Als een klein kind een knoopbatterij inslikt, kan die vastgeraken in de slokdarm. Het vocht van de slokdarm zorgt ervoor dat de batterij elektriciteit afgeeft. "En dan ontstaat een brandwonde," zegt Vande Velde. "Hoe langer de batterij blijft zitten, hoe dieper de wonde.Ā  Er kan dan een gat gebrand zijn door de spier en de buitenste laag. Zo'n wonde geneest niet vanzelf, en dan is een ingreep nodig."Ā 

Maar in het slechtste geval zou die wonde ook de grote slagader van het hart kunnen bereiken, en dat kan fataal zijn.Ā 

Laat alsjeblief geen batterijen slingeren, berg ze op of breng ze naar een inzamelpunt

Saskia Vande Velde, professor en maag-darm-leverarts voor kinderen UZ Gent

Het UZ roept ouders op om niet te nonchalant om te gaan met dagdagelijkse voorwerpen waarin een knoopbatterij zit. In speelgoed voor baby's moeten de batterijen achter een luikje zitten dat alleen via een vijs open te krijgen is. Maar in speelgoed voor jonge kinderen is dat niet het geval. Ook inĀ  afstandsbedieningen en horloges zitten knoopbatterijen. "Geen batterijen laten slingeren is de boodschap, en de lege batterijen naar een Bebat-inzamelpunt brengen",Ā besluit Vande Velde. Zo'n inzamelpunt vind je heel dikwijls in de supermarkt.

Meest gelezen