Radio 2

Twee dodelijke slachtoffers na ongeval op E40 in Adinkerke: nieuwe borden waarschuwen voor file

Er is een ongeval gebeurd op de E40 in Adinkerke richting Frankrijk. Een auto reed in op een vrachtwagen die in de file stond, door de grenscontroles. De bestuurder en de passagier zijn overleden. Het is al de vierde keer in enkele maanden tijd, dat er door die controles ongevallen zijn. Het Agentschap Wegen en Verkeer zal op vraag van burgemeester Bram Degrieck (Het plan-B) vandaag al extra borden zetten die waarschuwen voor de file.

Rond 10.30 uur reed de auto op de E40 ter hoogte van Adinkerke achteraan in op de vrachtwagen. Er zijn op dat deel van de snelweg dikwijls files, door de grenscontroles in Frankrijk wat verderop. De politie controleert er op mensensmokkelaars en transmigranten die de grens over willen. Maar het verkeer staat er ook veel stil, door de vele pretparkbezoekers, die de afrit van Adinkerke gebruiken om naar Plopsaland te gaan.

Beelden van het ongeval:

Videospeler inladen...

Het is de vierde keer keer in twee maanden tijd dat er achteraan in de file wordt ingereden. Burgemeester Bram Degrieck (Het Plan-B) vraagt al langer aan het Agentschap Wegen en Verkeer om de snelheid te verlagen en om signalisatieborden te plaatsen.

Mijn bloed kookt. Ik ben niet alleen boos, maar ook wat verslagen.

Bram Degrieck, burgemeester (Het Plan-B)

Extra borden die file aangeven

"Die files kunnen we misschien niet onmiddellijk oplossen, maar we moeten het wel proberen te vermijden," reageert burgemeester van De Panne, Bram Degrieck. "Een tijdje geleden heb ik gezegd dat de tijd ons wel zou inhalen, dat er ooit wel een dodelijk slachtoffer zou vallen. Dat is vandaag gebeurd." 

Gisteren was er uiteindelijk een overleg tussen het Agentschap Wegen en Verkeer en de burgemeester. Het Agentschap heeft al borden geplaatst die de files aan de afrit Plopsaland aangeven, maar vandaag nog plaats het Agentschap extra borden voor de file veroorzaakt door de controles aan de Franse grens. Eveline Vandecaetsbeek van het Agentschap Wegen en Verkeer: "Wij hebben besloten om zo snel mogelijk bijkomende borden te plaatsen. Die worden aan de bruggen gehangen, in dit geval de brug aan het complex van Adinkerke en de Kapoenstraat." 

Mentaliteit van bestuurders moet ook veranderen

Toch is de situatie niet opgelost met het plaatsen van die extra borden, waarschuwt het Agentschap nog. "We hangen die borden er nu wel, maar het is niet zeker dat mensen er rekening mee zullen houden. Het is belangrijk dat de mensen weten dat niet alles opgelost kan worden door enkel je infrastructuur aan te passen. Hopelijk zullen de borden de bestuurders er wel op attent maken dat er file mogelijk is, waardoor ze hun gedrag gaan aanpassen en blijven ongevallen achterwege", aldus Vandecaetsbeek.

Meest gelezen