Op 7 mei 2016 vond in Merksplas de grootste gevangenisopstand uit de Belgische geschiedenis plaats. © BFM

6 jaar na historisch zware gevangenisopstand in Merksplas: directieleden vrijgesproken van schuldig verzuim

Merksplas -

De correctionele rechtbank in Turnhout heeft zes personen die ten tijde van de feiten een directeursfunctie uitoefenden in de gevangenis van Merksplas, vrijgesproken van schuldig verzuim tijdens de grote opstand op 7 mei 2016.

bvdl

LEES OOK. Directie van gevangenis Merksplas voor rechter: meer dan vijf jaar na opstand beticht van schuldig verzuim

Tijdens de zwaarste gevangenisopstand in de Belgische geschiedenis, die zes jaar geleden plaatsgreep in Merksplas, weigerden tweehonderd gedetineerden na de wandeling naar hun cel terug te keren. Ze brachten veel vernielingen aan en stichtten ook brand. Enkele jaren na de opstand diende een van de gedetineerden die in een brandend paviljoen van de strafinrichting verbleef, klacht in tegen de directie voor schuldig verzuim. Volgens de man had de directie niet voldoende ingegrepen en werden de gedetineerden en geïnterneerden achtergelaten in hun cel, terwijl het personeel wel werd geëvacueerd.

De zes toenmalige directieleden moesten vorige maand voor de rechter verschijnen, maar het Openbaar Ministerie vorderde toen al de vrijspraak. “Toen de opdracht tot evacuatie van het personeel gegeven werd, was er nog geen brand. Er is niemand achtergelaten in een brandend paviljoen. De directie nam de beslissing uit veiligheidsoverwegingen”, zei procureur Elke Van Dyck tijdens de zitting. De correctionele rechtbank in Turnhout oordeelde woensdag ook dat er geen sprake is van schuldig verzuim. De zes toenmalige directieleden gaan daarom allemaal vrijuit.

  

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER