Na bedreigingen: Vlaams minister Demir (N-VA) krijgt politiebewaking thuis en mag eigen wagen niet gebruiken

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) krijgt politiebewaking door de bedreigingen die aan haar adres geuit werden. Zo mag ze niet langer haar eigen wagen gebruiken en ze krijgt ook permanente politiebewaking thuis. 

Minister Demir ging eergisteren in gesprek met landbouwers over het stikstofakkoord. Maar het gesprek kreeg al gauw een grimmig kantje, toen boze boeren opdaagden uit protest. Ze hadden onder meer een pop aan een galg gehangen met daarbij het opschrift: "Demir aan de strop."

BEKIJK hier hoe het grimmige protest verliep:

Videospeler inladen...

Gisterenavond heeft het nationaal crisiscentrum beslist dat de minister niet langer haar eigen wagen met chauffeur mag gebruiken. Of het alleen gaat over bedreigingen in het stikstofdossier is niet duidelijk.

Het dreigingsniveau voor Demir als persoon is naar 3 - wat staat voor "ernstig" - gegaan. In ons land zijn er vier dreigingsniveaus, ze staat dus op het een na hoogste. Dat betekent dat het nationaal crisiscentrum een dreiging "mogelijk en waarschijnlijk" acht.

Ze mag haar eigen wagen niet meer gebruiken en moet zich voortaan verplaatsen in een beveiligde wagen, onder begeleiding van de federale politie. Daarnaast krijgt ze ook permanente politiebewaking als ze thuis is of bezoeken doet. 

Haar kabinet heeft ook de toegang tot de gebouwen strenger gemaakt.

Minister Demir is niet de enige minister die bewaking krijgt, op federaal niveau krijgen ook verschillende ministers, onder wie de premier, een gelijkaardige bewaking.

BEKIJK - Minister Demir mag van de veiligheidsdiensten niet meer met haar eigen auto op pad en ze krijgt politiebewaking:

Videospeler inladen...

Meest gelezen