Antwerpse politie krijgt boot: “We nemen een drijvende combi in gebruik”

Antwerpen -

Argus 22. Zo heet de nieuwe boot van de Antwerpse politie die woensdag werd voorgesteld op het Eilandje. De boot zal worden ingezet om de veiligheid langs en op het water te garanderen. Toch is er kritiek, vooral van de vakbond van de (federale) scheepvaartpolitie. “Die is aan het verkeerde adres gericht”, stelt burgemeester Bart De Wever (N-VA).

Jarit Taelman, Saar Van Olmen

Het Eilandje in Antwerpen bestaat voor meer dan een derde uit water. Waar het tegenwoordig hippe stadsdeel vroeger vooral afgelegen havengebied was, breidt de stad steeds meer uit richting de dokken. “De wijk kent heel wat uitdagingen op en langs het water. Daaruit groeide het idee om een vaartuig in gebruik te nemen waarmee het wijkteam hier een antwoord op zou kunnen bieden”, legt politiewoordvoerder Kim Bastiaens uit.

Havenschepen en ‘fiere meter’ Annick De Ridder (N-VA) nam woensdagochtend de scheepsdoop voor haar rekening.

 © Joris Herregods

Tall Ships Races

De Argus 22, genoemd naar de reus met honderd ogen uit de Griekse mythologie, moet in de eerste plaats zorgen voor meer veiligheid langs en op het water, bijvoorbeeld als er mensen per ongeluk in het water belanden.

Het wijkteam van het Eilandje zal dan ook geregeld patrouilleren rond de zes dokken van het Eilandje. Alle leden van het wijkteam hebben een vaarbrevet of zijn volop bezig met dat te behalen. “Het vaartuig moet ook een antwoord bieden op verschillende vormen van overlast, waar onder meer de bewoners van woonboten op het Eilandje slachtoffer van kunnen worden”, zegt Bastiaens.

“We nemen een drijvende combi in gebruik”, stelt burgemeester Bart De Wever (N-VA). “De Argus 22 is eigenlijk het sluitstuk voor een wijk waar steeds meer mensen komen wonen en waar ook grote evenementen plaatsvinden”, aldus De Wever, die verwijst naar de Tall Ships Races eind juli. “Daar komen honderdduizenden mensen naartoe, dan heb je nu eenmaal ook handhaving op het water nodig.”

 © Joris Herregods

Zure oprisping

De Argus 22 kost 135.000 euro. Een doorn in het oog van de federale scheepvaartpolitie, die al jaren gebukt gaat onder tal van besparingen. De vakbonden deden dan ook al hun beklag over de aankoop. “Ik kan de zure oprisping van de federale vakbonden begrijpen”, stelt burgemeester Bart De Wever (N-VA). “De scheepvaartpolitie in Antwerpen wordt afgebouwd. Ook de federale gerechtelijke politie krijgt klappen, want daar zullen manschappen worden weggetrokken terwijl zij de zwaarste dossiers moeten draaien”, zegt hij.

“De federale politie verkeert in een erbarmelijke toestand, maar de kritiek is aan het verkeerde adres gericht als ze wordt geuit naar een politiekorps dat wel de mensen en de mogelijkheden heeft om te doen wat het moet doen”, vindt De Wever.

 © Joris Herregods

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen