Waarschuwingsfase warmteactieplan van kracht: "Drink voldoende en draag zorg voor de meest kwetsbaren" 

Omdat het de volgende dagen erg warm wordt, roept het Agentschap Zorg en Gezondheid iedereen op om zorg te dragen voor zichzelf en voor anderen. Het Agentschap start de zogeheten "waarschuwingsfase" nu al op zodat iedereen de tijd heeft om zich voor te bereiden op het warme weer.  Hieronder staan alvast enkele tips.

De temperaturen zullen deze week oplopen tot meer dan 30 graden.  Met die hitte in het vooruitzicht heeft het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid vanmiddag een mededeling uitgestuurd naar onder meer gemeentes, zorgdiensten, huisartsen en jeugdverenigingen die werken met kwetsbare groepen om hen te informeren over het warmteactieplan en een advies te verspreiden.  

"Ons algemene advies luidt: drink voldoende, hou jezelf en je huis koel. Zoek voldoende de schaduw op en vermijd zware inspanningen tijdens de heetste momenten van de dag", vertelt Lien Thoelen van Zorg en Gezondheid. "Maar we vragen ook uitdrukkelijk om zorg te dragen voor anderen. Hou kinderen in de gaten en ga langs bij oudere mensen of mensen die er alleen voor staan. Zij zijn extra kwestbaar voor de hitte."

Ook de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (IRCEL)  heeft de waarschuwingsfase van het ozon- en hitteplan geactiveerd. Door het warme weer, in combinatie met luchtvervuiling en intense zonneschijn, kan de ozon- concentratie in de lucht toenemen, en dat is niet goed voor de gezondheid. "Het is al warm en het wordt nog warmer. Vrijdag zo'n 30 graden, zaterdag tussen 30 en 35 graden", zegt weerman Frank Deboosere. "We vragen aan de mensen om daar rekening mee te houden. Voorkomen is beter dan genezen."

Vanaf zondag lijken de temperaturen volgens de laatste verwachtingen weer te gaan dalen. Zowel Zorg en Gezondheid als het KMI houden de weersvoorspellingen in de gaten en zullen de waarschuwingsfase opheffen wanneer de temperatuur het toelaat. 

Nog meer tips en adviezen vind je hier.  

BEKIJK - Confederatie Bouw stelt hitteplan voor:

Videospeler inladen...

Meest gelezen