James Arthur Photography

Crevits (CD&V) stuurt Zorginspectie "uit voorzichtigheid" opnieuw naar 60-tal probleemcrèches 

Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) wil dat een zestigtal probleemcrèches aanvullend geëvalueerd wordt door de Zorginspectie. Het gaat om crèches die open zijn gebleven, ondanks het feit dat er in het verleden een gerechtelijk onderzoek liep tegen hen. Ze werden eerder al een keer opnieuw geëvalueerd, maar slechts in een zestal gevallen ging de Zorginspectie toen ook fysiek langs. Na het incident in een crèche in Veurne wil Crevits het zekere voor het onzekere nemen en wil ze dat alle probleemcrèches een bezoek krijgen.

Uit de Onderzoekscommissie Kinderopvang in het Vlaams Parlement bleek eerder al dat de voorbije vijf jaar meer dan 100 gerechtelijke onderzoeken werden geopend naar Vlaamse kinderopvanginitiatieven. Het Agentschap Opgroeien had zich in die dossiers benadeelde partij gesteld. Verschillende van die crèches zijn ondertussen gesloten, maar ongeveer een zestigtal bleef sindsdien toch gewoon open. 

Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) besloot onlangs om die crèches opnieuw te laten evalueren. Maar een incident in één van die crèches bracht aan het licht dat er met die evaluatie iets misgelopen lijkt te zijn. Een crèche in Veurne - die ondertussen haar vergunning kwijt is - kreeg groen licht na die evaluatie, ondanks het feit dat recent nog een huiszoeking werd verricht nadat een peuter die er werd opgevangen, opgenomen werd in het ziekenhuis met symptomen van het "shaken baby syndrome".

Aanvullende inspectie uit voorzichtigheid

Minister Crevits kwam nadien tot de conclusie dat de herevaluatie van de meeste crèches niet correct verlopen was. Slechts een zestal crèches kreeg opnieuw de Zorginspectie over de vloer. In de overige dossiers werd de evaluatie enkel gebaseerd op bestaande documenten en verslagen van het Agentschap Opgroeien. De minister vraagt nu om alsnog een aanvullende inspectie te doen bij die crèches, om het zeker voor het onzekere te nemen. (De crèche in Veurne hoort daar niet meer bij, aangezien de vergunning daar al werd ingetrokken.)

"Vanmorgen heb ik samengezeten met de Zorginspectie en met Agentschap Opgroeien om te bekijken op welke manier we toch nog een extra check kunnen doen", vertelt Crevits. "Er is eigenlijk beslist dat de inspectie zelf nog eens langs zal gaan bij elk van die voorzieningen. We doen dat vanuit het voorzichtigheidsprincipe, dus niet omdat er welbepaalde extra zorgen boven water gekomen zijn."

BEKIJK - Minister Hilde Crevits: "Resultaten van aanvullend locatiebezoek zullen tegen half juli beschikbaar zijn"

Videospeler inladen...

Meest gelezen