Foto archief

Trein in Gent tijdelijk stilgelegd na melding van apenpokken: "Risico op besmetting is zeer laag"

In het station van Gent-Sint-Pieters is een trein geëvacueerd na een melding van het apenpokkenvirus. Toen de treinbegeleider de tickets van enkele reizigers wou controleren, merkte hij symptomen van het apenpokkenvirus. "Indien de reizigers met symptomen effectief drager zijn van apenpokken, dan nog is er voor de andere reizigers weinig risico op een besmetting", stelt Joris Moonens van het Agentschap voor Zorg en Gezondheid.

Kort voor de evacuatie in Gent-Sint-Pieters bleek dat 3 reizigers geen geldig vervoersbewijs konden voorleggen aan de treinbegeleider. De reizigers werden uit de trein verwijderd. Vervolgens merkten mensen van Securail op dat de reizigers enkele blaasjes vertoonden op hun handen, wat mogelijk zou betekenen dat ze drager zijn van het apenpokkenvirus.

Laag risico

Uit voorzorg werden de reizigers met symptomen naar het ziekenhuis gebracht. Daar wordt nu onderzocht of ze effectief drager zijn van het apenpokkenvirus. Aan de andere reizigers werd gevraagd om een andere trein te nemen richting hun bestemming. 

Volgens Joris Moonens van Zorg en Gezondheid is er geen reden tot paniek. "Het risico op besmetting wordt zeer laag ingeschat. Voor een besmetting met het apenpokkenvirus is een nauw contact van meer dan 3 uur nodig. En dat is voor de meeste mensen zeker niet het geval."

Meest gelezen