Nederlandse wetenschappers verzetten zich tegen gasboringen in Noordzee

In een open brief aan de Nederlandse regering verzetten 432 Nederlandse wetenschappers zich tegen de geplande gasboringen in de Noordzee. Ze oordelen dat het gezamenlijke Nederlands-Duitse project in strijd is met de klimaatdoelen van het land.

Het project werd op 2 juni voorgesteld door de Nederlandse staatssecretaris van Mijnbouw, Johannes Alexander Vijlbrief. Het Nederlandse bedrijf One-Dyas kreeg een vergunning om naar gas te boren in de Noordzee, meer bepaald in de Waddenzee, ongeveer twintig kilometer ten noorden van de eilanden Schiermonnikoog en Borkum. De productie zou over twee jaar van start gaan, en de opbrengsten werden verdeeld door Nederland en Duitsland.

De gaswinning moet de energiezekerheid van beide landen veiligstellen, zeker nu het Russische staatsgasbedrijf de gaslevering aan Nederland heeft opgeschort, en de uitvoer naar Duitsland stevig heeft teruggeschroefd. Om het gewonnen gas naar het vaste land te voeren, wordt een pijpleiding aangelegd. Het boorplatform zelf wordt van stroom voorzien met windenergie, via een elektriciteitskabel afkomstig van een nabijgelegen Duits windpark.

Tegenstand

Het project kon al op heel wat tegenstand rekenen. “Onder de bevolking van Schiermonnikoog is er geen steun voor de boringen”, benadrukte burgemeester Ineke van Gent. “Er heerst een grote bezorgdheid over de gevolgen voor het leefmilieu en de consequenties die de activiteiten voor de eilandbewoners zullen hebben”.

Ook de inwoners van het nabijgelegen Duitse eiland Borkum zijn geen fan van de boringen. Als reactie op de tegenstand deelde het ministerie van Mijnbouw al mee dat het boorplatform minder hoog zou worden dan was voorzien, en dat de locatie ver genoeg verwijderd is van een plaatselijke oesterproject. Dat was echter nog niet op de tegenstand van wetenschappers gerekend.

Wetenschappers

En die is niet mals: maar liefst 432 Nederlandse wetenschappers schreven een open brief aan de regering van premier Mark Rutte. Onder hen bevinden zich heel wat universitaire docenten en hoogleraren in de klimaatwetenschap, die pleiten voor een nieuwe manier van denken over energiebevoorrading.

“De gevolgen van de klimaatcrisis worden steeds merkbaarder toch blijft de Nederlandse
regering de hete aardappel vooruitschuiven, net als bij de stikstofcrisis gebeurde. De
gasvergunningen zijn hier een voorbeeld van”, deelde Leo van Oosterkamp, de woordvoerder van actiegroepen Scientists for Future en Scientist Rebellion, mee in het persbericht.

“Veel landen doen dit overigens: sinds de uitbraak van de oorlog in de Oekraïne is er een ware goudkoorts ontstaan rondom fossiele brandstoffen. Maar nieuwe gasboringen zijn geen korte termijn oplossing voor de huidige energiecrisis”, staat verder te lezen.

Met de open brief kaarten de wetenschappers echter niet alleen de situatie vandaag aan, maar wijzen de Nederlandse regering ook op de toekomst: “Wij roepen de Nederlandse overheid op om de klimaatcrisis serieus te nemen en per direct te stoppen met het verlenen van vergunningen voor nieuwe infrastructuur voor de extractie van fossiele brandstoffen.” Als belangrijkste doel wordt de doelstelling van het Klimaatakkoord van Parijs naar voren geschoven: het beperken van de klimaatopwarming van 1,5 graden Celsius.

Afsluiten doen de ondertekenaars met de woorden van VN-secretaris-generaal Antonio Guterres: “Het is morele en economische waanzin om heden ten dage nog te investeren in nieuwe offshore gasinfrastructuur.”

Meer