Opvallend natuurfenomeen in Bilzen: hooiduivel van 50 meter hoog

Bilzen -

Op een akker in Bilzen ontstond woensdagnamiddag door de hitte een indrukwekkende stofhoos. Chris Geurts, die vlak achter het pas gemaaide veld woont, kon het natuurfenomeen vastleggen op film. “Het was spectaculair.”

Johnny Geurts
Bron: HBVL

De stofhoos zorgde woensdag voor spektakel in Meershoven. Het onschuldige weerfenomeen ontstond door de hoge temperatuur op een akkerveld. “Mijn stiefdochter Elena riep plots dat er hooi door de lucht zweefde”, zegt Chris Geurts (40).

“Het hooi waaide toen zelfs al binnen in ons appartement. Op het pas gemaaide open veld achter ons gebouw zag ik de draaiende kolk het gedroogd gras wel 50 meter omhoogzuigen. Het was spectaculair om te zien.”

Chris Geurts merkte de stofhoos op vlak achter zijn appartement. © Johnny Geurts

Windheks

Een stofhoos komt wel vaker voor boven kale akkers, zandvlaktes of drogend gras. Met weinig wind kunnen boven sterk verhitte oppervlakken kleine wervelwinden ontstaan in een hete luchtbel. “Tien jaar geleden zag ik een windhoos in Zutendaal, en nu een opvallende stofhoos in Bilzen. Ik ben zelf heel geïnteresseerd in astronomie, maar dit was zeker ook de moeite. En er was zelfs geen telescoop voor nodig. Ik heb meteen naar mijn gsm gegrepen en gefilmd”, lacht Chris.

De hooiduivel of windheks, zoals deze fenomenen genoemd worden, duurde enkele minuten. Er werd behalve veel stof en ronddwarrelend hooi geen schade aangericht.

De stofhoos raasde over een pas gehooide akker in Bilzen. ©  rr

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER