© AFP

© AFP

© AFP

© EPA

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Nederlandse vlag aan consulaat in Istanbul vervangen door Turkse vlag

Bovenop het Nederlandse consulaat in Istanbul wapperde zondagochtend ruim een half uur een Turkse in plaats van een Nederlandse vlag. Een onbekende betoger was erin geslaagd de Nederlandse vlag naar beneden te halen en de Turkse te hijsen. Nederland heeft bij de Turkse autoriteiten protest aangetekend. "Zij hebben toegezegd de zaak te onderzoeken", aldus een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken zondag.

Op de site van CNN Türk waren beelden te zien van een Turkse vlag bovenop het gebouw van het Nederlandse consulaat. Uit de beelden blijkt verder nog dat vanop het dak van het consulaat "Allah akbar" geroepen werd. Het consulaat werd na de recente diplomatieke spanningen tussen de twee landen zwaar beveiligd door de Turkse politie.

Volgens de woordvoerder van het Nederlands ministerie gaat het om een onduidelijke situatie. "De Turkse autoriteiten zijn verantwoordelijk voor de veiligheid van onze diplomatieke vertegenwoordigingen in Turkije", aldus de zegsman.

De Turkse krant Daily Sabah meldde dat Turkse functionarissen ontkenden dat een Turkse man de vlag heeft verwisseld. Het pand zou dermate goed beveiligd zijn dat daar niemand zomaar naar binnen kan. Bronnen rond Ankara zeiden dat medewerkers van het Nederlandse consulaat er dus verantwoordelijk voor moeten zijn. Buiten aan het consulaat schreeuwt een groepje betogers leuzen als "Racistisch Nederland" en "Vervloek Nederland".

Hoe de man kon binnendringen in het consulaat is nog onduidelijk. Hij zou naar verluidt weer gevlucht zijn.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer