Sandrine Godefroid

Onderzoekers redden planten aan verkeerswisselaar in Strombeek, dé hotspot voor wilde orchideeën

Vzw Natuurpunt en de Plantentuin van Meise sturen twee onderzoekers naar de Brusselse Ring. In de graslanden naast de Ring, ter hoogte van de verkeerswisselaar in Strombeek, gaan ze op zoek naar zaden van zeldzame planten, zoals bijvoorbeeld de orchidee. Dat doen ze om speciale plantensoorten te redden, voordat het gras aan de verkeerswisselaar verdwijnt. 

De verkeerswisselaar in Strombeek is één van de drukste stukken van de Ring rond Brussel, en dezer dagen kan je daar in de grasranden naast de Ring al eens twee mensen zien in een fluohesje. Weet dan dat dat onderzoekers zijn die zaadjes zoeken van zeldzame inheemse planten. Want, wat veel mensen niet weten, is dat er in het gras bij de kruising met de A12, honderden orchideeën staan. Daarmee is het grasveld één van de grootste hotspots van wilde orchideeën in ons land. 

De verkeerswisselaar in Strombeek gaat op termijn op de schop en wordt vervangen door een breder stuk Ring. "Er gaan in de toekomst werken gebeuren aan dat stuk van de Ring", weet ook Annelies Jacobs van Natuurpunt, die de inzameling van de plantenzaden coördineert. "Daarom proberen we nu zaden in te zamelen van de planten om ze op termijn een nieuw leven te geven op een andere plek. De zaden worden bewaard in de Plantentuin van Meise."

Kalkrijke bodem

In de grasvelden naast het drukke verkeersknooppunt, staan nog andere speciale plantensoorten zoals de blauwe bremraap en hondskruid. En dat die planten precies op die plek staan, is geen toeval. "In die omgeving zit er veel kalk in de bodem", legt Jacobs uit. "Daarnaast worden die stukken gras zeer goed beheerd, bijvoorbeeld door ze op de juiste momenten te maaien, zodat die stukken heel bloemrijk kunnen worden."

Meest gelezen