Groen-gemeenteraadslid en lid van de raad van bestuur van Vespa Joris Giebens: “Er zit een systeemfout in de werkwijze van Vespa.” ©  WAS

Joris Giebens (Groen), lid van raad van bestuur Vespa, over instorting school: “Stad was zelfs niet aanwezig op werfvergadering”

Antwerpen -

De waarschuwingen over mogelijke constructiefouten bij de bouw van de school op het Antwerpse Nieuw Zuid die een jaar geleden instortte, werden lange tijd genegeerd. “Er zit een systeemfout in hoe het Antwerpse vastgoedbedrijf AG Vespa sommige werven opvolgt. Bij een volledige uitbesteding is Vespa als opdrachtgever zelfs niet aanwezig bij werfvergaderingen”, reageert Joris Giebens, Groen-gemeenteraadslid en lid van de raad van bestuur van Vespa.

Sacha Van Wiele

LEES OOK. Tot twee dagen voor dodelijke instorting klonken alarmbellen over school op Nieuw Zuid, maar die werden genegeerd

De aannemer van de nieuwe school op Nieuw Zuid was blijkbaar zes maanden voor de instorting al op de hoogte gebracht van stabiliteitsproblemen. Het studiebureau herhaalde die waarschuwing twee dagen voor de dodelijke ramp nog. Er zou geen actie ondernomen zijn.

De bouw van deze school was in handen van hoofdaannemer Democo en dat in opdracht van het Antwerpse vastgoedbedrijf AG Vespa. Dat autonome gemeentebedrijf staat in voor de realisatie van onder meer stadsgebouwen, zoals scholen, en het beheer van het stadspatrimonium.

Giebens zegt dat in dit dossier de resultaten van het onderzoek moeten worden afgewacht voor er schuldigen kunnen worden aangeduid. Hij wijst wel op de systeemfouten in hoe Vespa tewerkgaat.

Volledige uitbesteding

“De bouw van de school op Nieuw Zuid gebeurde in volledige uitbesteding”, zegt Giebens. “Het komt er eigenlijk op neer dat een aannemer wordt aangesteld en hem wordt gevraagd om de stad op de hoogte te brengen als het gebouw af is. Niemand weet dan hoe dat wordt gerealiseerd en met wie allemaal. Op de werfvergaderingen zat zelfs niemand van Vespa. Dat kregen we te horen na de ramp op de raad van bestuur. Dat is een systeemfout.”

Op 18 juni stortte de school in aanbouw in. ©  BELGA

Volgens Giebens is het fout om zulke bouwprojecten in opdracht van de stad volledig uit handen te geven. Bij Vespa zit volgens hem voldoende kennis om werven op te volgen. Hij begrijpt niet dat er wordt gewerkt met volledige uitbesteding.

Half uurtjes

Was de raad van bestuur op de hoogte van de brieven van het studiebureau aan de aannemer? “Neen, stel je nu ook niet te veel voor bij wat op zo’n raad van bestuur wordt besproken”, zegt Giebens. “Die vergaderingen vinden vrijdagochtend om 8u plaats en zijn een half uurtje later al afgelopen. Op de agenda staan dan tien tot vijftien punten en soms zelfs slechts een punt. Onbegrijpelijk. Er worden principiële beslissingen genomen en dan verdwijnt dat naar het directiecomité. Het enige dat wij als bestuursleden dan nog te zien krijgen van het directiecomité, is een verslag in puntjes. Dus zelfs geen uitgeschreven verslag.”

Giebens pleit ervoor om te stoppen met bouwprojecten volledig uit te besteden. Antwerpen moet met Vespa nauwgezetter de eigen werven opvolgen.

Let’s Go Urban

Het is niet de eerste keer dat er zaken op werven gebeuren waarvan AG Vespa niet op de hoogte was omdat de werf uit handen was gegeven. Bij de bouw van het Urban Center op het Kiel, voor de organisatie Let’s Go Urban van Sihame El Kaouakibi (ex-Open Vld), kwamen daar al vragen over. Toen kwam de opvolging bij de stedelijke jeugddienst te liggen.

Bij de instorting kwamen vijf arbeiders om het leven. ©  Jan Van der Perre

“Alleen merken we nu dat je mensen via deze constructie ook de kans geeft om bedrog te plegen”, zei Antwerps burgemeester Bart De Wever in een interview ruim een jaar geleden. “Door niet met Vespa samen te werken, kwam de controle op de werf bij de jeugddienst terecht, die over onvoldoende expertise beschikt om zo’n werf op te volgen. Dat is niet de schuld van die dienst. Maar we hadden het nooit zo mogen doen.”

LEES OOK. De lessen die De Wever uit de audit trekt: “Ik wil geen klopjacht op de stadsdiensten”

De CEO van AG Vespa Myriam Heuvelman wenst niet te reageren op de kritiek “om de sereniteit te bewaren en met het herdenkingsmoment van vrijdag in gedachten”. Ook Antwerps schepen van Stadsontwikkeling Annick De Ridder (N-VA) reageert niet. Zij zal dat pas doen in de Antwerpse gemeenteraad over twee weken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER