Oostende viert eerste "Bloomsday" in België, feestdag voor schrijver James Joyce

Honderd jaar nadat de Ierse schrijver James Joyce het bekende boek Ulysses schreef, viert Oostende voor het eerst Bloomsday. De familie Joyce was in augustus 1926 op vakantie in Oostende en hield van de stad. Onder meer een picknick op het strand en een wandeling in kostuums behoren tot de festiviteiten op deze Bloomsday. 

In het boek Ulysses van James Joyce dwaalt het hoofdpersonage Leopold Bloom rond in de straten van Dublin. Het hele verhaal speelt zich af op 16 juni en elk jaar vieren fans over heel de wereld Bloomsday. "In Ulysses probeert Joyce alle mogelijke schrijfstijlen uit", vertelt Koen Peeters, schrijver en mede-organisator van Bloomsday. "Dat verstoort het klassieke leesritme, waardoor veel mensen het boek niet uitlezen." 

Ulysses krijgt om die reden soms de bijnaam "het minst uitgelezen boek uit de literatuurgeschiedenis". Het was ook zeer controversieel in die tijd omdat Joyce als eerste schreef over masturbatie, menstruatie en ontlasting.

Link met Oostende

"Voor ons als fans is het fascinerend om een dag met Joyce en dat boek bezig te zijn, zeker hier in Oostende", verklaart Peeters. "De Ierse schrijver vluchtte vanuit Dublin naar Parijs door armoede. Tijdens de zomer van 1926 was het te heet in Parijs en kwam Joyce met z'n gezin naar Oostende op vakantie. Oostende was een bloeiende stad in die periode en eigenlijk was het er ook goedkoop om te leven. Joyce verbleef anderhalve maand op hotel met zijn gezin." 

In Oostende is er onder meer een expositie, een picknick op het strand en een James Joyce-wandeling. De bedoeling is dat de bezoekers zich verkleden als Joyce of zijn vrouw Nora, al is dat niet verplicht. 

Radio 2

Meest gelezen