© ATV

Anoniem drugsmeldpunt in provincie Antwerpen levert al 104 meldingen op: “Kleine tip kan levens redden”

Antwerpen -

Zes maanden na oprichting heeft het anonieme meldpunt Drugsplantage Ontdekt bijgedragen tot de ontmanteling van drie cannabisplantages. In totaal werden al 104 anonieme meldingen ingestuurd. “De naambekendheid van het meldpunt kan nog beter”, zegt het Antwerps parket.

jtp

In december 2021 lanceerden de gouverneur van de provincie Antwerpen, het Openbaar Ministerie in Antwerpen en de politiediensten het anonieme online meldpunt Drugsplantage Ontdekt. “Het meldpunt moet helpen in de strijd tegen de illegale productie van drugs en de schadelijke gevolgen ervan”, aldus woordvoerder Kristof Aerts van het Antwerps parket.

Op de site kan iedereen anoniem tips achterlaten over cannabisplantages, drugslabo’s, dumping van drugsafval of andere verdachte situaties in de provincie Antwerpen. Dat kan volledig anoniem. Een half jaar na de lancering heeft de politie al 104 meldingen ontvangen en hebben meer dan 10.000 mensen de website bezocht. Drie meldingen hebben ook daadwerkelijk geleid tot de ontdekking van een cannabisplantage.

Werkpunten

‘Slechts’ drie opgerolde plantages uit 104 tips dus, maar de balans na een half jaar is volgens het parket wel overwegend positief. “Verschillende meldingen bevatten ook nuttige informatie in lopende onderzoeken waar de politie op kan verder werken. Een kleine tip kan soms leiden tot het oplossen van een grote zaak of misschien zelfs leven redden”, stelt Aerts.

Hij verwijst naar de dodelijke brand in Henegouwen. Daar lieten twee tieners het leven in een brand die ontstond op de zolder waar hun ouders cannabis kweekten. “De illegale productie van drugs veroorzaakt gevaarlijke situaties waarbij ook onschuldige burgers betrokken geraken.”

Toch zijn er ook werkpunten. Zo kan de naambekendheid en het aantal meldingen nog beter. “Daarom bekijken we of we informatie kunnen verspreiden via de buurtinformatienetwerken of via knooppunten”, klinkt het. “De mensen moeten de meldpunt leren kennen als iets laagdrempelig. Maar het meldpunt is géén alarmcentrale”, benadrukt het parket. “In gevaarlijke situaties waarin er dringend politie nodig is, blijft het belangrijk om zo snel mogelijk 112 te bellen.”

 © Parket Antwerpen

https://www.drugsplantageontdekt.be/

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV