Radio 2

Meeste verkeersdoden in West-Vlaanderen op warme, zonnige dagen: "Alsof je half dronken rijdt"

Volgens statistieken van de gouverneur van West-Vlaanderen Carl Decaluwé gebeuren de meeste dodelijke ongevallen in de provincie overdag, bij mooi weer en in de maanden juni en juli. "In een warme auto verslapt je aandacht", verklaart verkeersexpert Hajo Beeckman. 

In West-Vlaanderen stierven woensdag vier mensen in het verkeer. Niet toevallig gebeurde dat op een warme en zonnige dag. "Het is merkwaardig, maar hoe beter het weer, hoe meer risico op een dodelijk ongeval", stelt gouverneur Decaluwé vast. "De meeste dodelijke ongevallen gebeuren op weekdagen in de maanden juni en juli." 

Verkeersexpert Hajo Beeckman benadrukt dat die maanden niet overal ter wereld de dodelijkste zijn, maar wel specifiek in West-Vlaanderen. "De zomermaanden zijn de drukste periode voor de kuststreek en dus zijn er ook meer verplaatsingen", verduidelijkt hij. "De kans op conflictsituaties tussen automobilisten onderling of tussen automobilisten en fietsers is dan groter." Er zijn bij mooi weer ook meer fietsers op pad. 

"Airco helpt een beetje"

Het is dan wel weer zo dat het warm weer ook in andere regio's voor ongevallen zorgt. "We zijn meer uitgelaten bij mooi weer en wanneer je in een warme auto stapt, heb je een duf gevoel. Daardoor verslapt onze aandacht en zijn we minder oplettend. Je kan het eigenlijk vergelijken met iemand die half dronken rijdt. Airco helpt een beetje, maar het blijft warm in de auto."

Wat ziet onze verkeersexpert dan als oplossing? "Sensibilisering lijkt me hier niet ideaal", zegt Hajo Beeckman. "Het zal verwarrend zijn voor bestuurders, want dan krijg je voor elke weersomstandigheid andere maatregelen. We moeten ons er gewoon van bewust zijn dat we altijd voorzichtig moeten zijn in het verkeer. Sneller en vaker uit de auto stappen om een pauze te nemen is ook een mogelijkheid." 

Meest gelezen