Europese gasprijs schiet 24 procent hoger

De Europese gasprijs is donderdag met 24 procent gestegen, nu er vanuit Rusland steeds minder aardgas naar het Europese continent vloeit. Gazprom heeft deze week de leveringen via de Nord Stream-pijpleiding teruggeschroefd en zowel Eni, Engie als Uniper zeggen dat ze minder aardgas ontvangen.

Bron: BELGA

De prijsstijging komt bovenop de 46 procent toename van eerder deze week. De toonaangevende Nederlandse TTF-future kostte donderdag even 148,99 dollar per megawattuur, het hoogste peil sinds begin maart.

Volgens Gazprom zijn de beperkingen via Nord Stream te wijten aan technische kwesties, maar Duitsland meent dat er politieke motieven achter schuilen. Sinds de Russische inval in Oekraïne en de daaropvolgende sancties tegen Rusland, dreigde het Kremlin al om de gaskraan dicht te draaien.

Door de hoge temperaturen in grote delen van Europa, hebben particulieren op dit moment nauwelijks gas nodig om zich te verwarmen. Maar bepaalde industriële sectoren zoals de chemie of staal, blijven wel kwetsbaar voor de stijgende gasprijs. Voorlopig zijn er nog geen problemen voor de Duitse industrie, al roept de regulator wel op om spaarzaam te zijn.

Naast de spanningen met Gazprom is er ook nog een panne bij een leverancier van LNG (vloeibaar aardgas, red.) in Texas, als gevolg van een brand. De bevoorradingsproblemen zouden langer duren dan verwacht, klonk het donderdag.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer