Voormalige Gentse bisschop Luc Van Looy vraagt paus hem niet tot kardinaal te benoemen

 ©  fvv

Een verrassing van formaat: Luc Van Looy (80), bisschop van Gent van 2004 tot 2020, heeft paus Franciscus gevraagd om hem niet te benoemen tot kardinaal. Dat verzoek werd ingewilligd, meldt de bisschoppenconferentie donderdag in een persbericht. Er kwam kritiek omdat hij niet altijd voldoende doortastend zou zijn opgetreden tegen misbruik.

Bron: BELGA

Paus Franciscus had zondag de benoeming van 21 nieuwe kardinalen van de Rooms-Katholieke Kerk aangekondigd. Onder hen ook Luc Van Looy, voormalig bisschop van Gent.

Op het nieuws van de kardinaalscreatie van Van Looy kwam naast heel wat positieve reactie, ook kritiek. Meer bepaald dat hij als bisschop van Gent, van 2004 tot 2020, niet altijd voldoende doortastend zou opgetreden hebben tegen misbruik in een pastorale relatie.

Om te voorkomen dat slachtoffers van dergelijk misbruik door zijn kardinalaat nogmaals gekwetst zouden worden, vroeg hij aan de paus om hem niet te benoemen tot kardinaal. Dat verzoek werd ingewilligd.

De kritiek is niet mals. In een Facebookpost somt priester en activist Rik Devillé in naam van de werkgroep Mensenrechten in de Kerk een handvol concrete dossiers op waarin Van Looy niet alleen onvoldoende zou zijn opgetreden maar de pastorale plegers van seksueel misbruik van minderjarige slachtoffers ook zou hebben beschermd. “Zowel onze beweging als de slachtoffers kijken dan ook met verbijstering en verontwaardiging naar deze eretitel”, aldus Devillé.

“Om te voorkomen dat slachtoffers van dergelijk misbruik door zijn kardinalaat nogmaals zouden worden gekwetst, heeft monseigneur Van Looy aan de paus gevraagd hem te dispenseren van de aanvaarding van de benoeming van de kardinaal”, aldus nog het persbericht.

“Kardinaal Jozef De Kesel en de bisschoppen van ons land waarderen de beslissing van mgr. Van Looy. Ze herhalen bij deze gelegenheid nogmaals hun engagement om de strijd tegen elke vorm van misbruik in de katholieke Kerk onverdroten voort te zetten. Daarbij komt het belang van de slachtoffers en hun naasten altijd op de eerste plaats.”

Van Looy verblijft sinds zijn pensionering in Scherpenheuvel, waar hij actief is in de dagelijkse werking van de basiliek. Toen wij hem donderdagnamiddag belden, was hij verbaasd dat het nieuws al wereldkundig was gemaakt. Nadat we hem het bericht van de bisschoppen voorlazen, antwoordde hij dat hij helemaal geen reactie wenste te geven.

Op dit moment telt de Rooms-Katholieke Kerk 208 kardinalen, van wie er 117 stemrecht hebben. Vanaf 27 augustus zou dat aantal groeien naar 229 kardinalen, van wie 131 met stemrecht. Acht van de nieuwe kardinalen zijn van Europa, zes uit Azië, twee uit Afrika, één van Noord-Amerika en vier uit Centraal- en Latijns-Amerika. De laatste keer dat de paus nieuwe kardinalen heeft ingezworen, was in november 2020.

Luc Van Looy wordt later dit jaar 81. Van 2004 tot 2019 was hij de 30ste bisschop van het bisdom Gent. Van Looy is een salesiaan en geboren in Tielen.

LEES OOK. Bisschop Luc Van Looy compleet verrast door benoeming tot kardinaal: “Maar ik blijf gewoon wie ik ben”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen