Agentschap Natuur en Bos kondigt extra controles aan: “Honden horen aan de leiband”

Themabeeld ©  Fred Debrock

Het Vlaams Agentschap voor Natuur en Bos heeft vrijdag extra controles aangekondigd op loslopende honden tijdens de komende twee weekends. Dit doen ze om de veiligheid van de natuur, andere dieren, andere bezoekers en de honden zelf te vrijwaren.

jvh
Bron: BELGA

Wie de komende twee weekends met zijn hond de natuur in trekt, houdt die maar beter aan de leiband. Het Agentschap Natuur en Bos zet dit weekend namelijk extra controleurs in. Wie zijn hond niet aangelijnd houdt, riskeert een boete van 75 euro, die kan oplopen bij recidive of wanneer meerdere honden loslopen. 

Honden die loslopen kunnen een gevaar vormen voor hun omgeving, klinkt het. In de eerste plaats voor de natuur, waar honden de rust van andere dieren zoals broedende vogels en reekalfjes, kunnen verstoren. Sommige dieren lopen zich uit angst te pletter, raken gekwetst of sterven zelfs.

Daarnaast kunnen ook andere wandelaars, zeker jonge kinderen, schrikken bij het zien van een loslopende hond. Maar, ook voor de gezondheid van de hond zelf is het belangrijk dat het dier aan de leiband gehouden wordt. “Een loslopende hond kan sneller geïnfecteerd worden door parasieten die in het struikgewas schuilen. Of hij kan plots de straat op rennen met alle gevolgen van dien”, leest het persbericht van Natuur en Bos. 

Stijging

Het agentschap ziet de jongste jaren een stijging in het aantal loslopende honden en de daarmee samenhangende boetes. In 2021 en 2020 noteerden ze respectievelijk 573 en 622 overtredingen, in 2019 waren dat er maar 235. Dit komt door het stijgend aantal mensen dat gaan wandelen in de natuur, maar ook door verscherpte controles. 

Daarom roepen ze op tot meer verantwoordelijkheidszin bij baasjes: “Honden horen in bossen en natuurgebieden aan de leiband, loslopen kan enkel in de voorziene hondenlosloopzones. Dit zowel voor de natuur, voor andere bezoekers als voor zichzelf”, aldus het agentschap.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen