Radio 2

VTI Zeebrugge laat leerlingen zelf kiezen of ze examens maken of niet na overlijden scholier: "Alles wordt relatief"

De leerlingen van het VTI in Zeebrugge mogen zelf kiezen of ze nog deelnemen aan hun examens of niet. Dat zegt de directeur van het VTI na het dodelijke ongeval van eergisteren in Moerkerke bij Damme, waarbij Axl Van den Broeck om het leven kwam. Axl was 17 en liep school op het VTI van Zeebrugge. "Wij willen de leerlingen zoveel mogelijk volgen in hun verdriet en kijken waar we kunnen helpen", reageert directeur Joke Knockaert aangeslagen.

"Zo'n nieuws hakt er ongelooflijk in. Niet alleen bij de klasgenoten van Axl", vertelt directeur Joke Knockaert. Nadat hij twee dagen geleden werd aangereden door een bestelwagen, heeft zijn school beslist om geen examens op te leggen. "Ook bij de eerstejaars zag ik ongelooflijk veel verdriet. Je weet nooit wat er speelt in hun privéleven waardoor dit ook voor hen zwaar kan wegen", gaat Knockaert verder.

De klasgenoten van het slachtoffer mogen ook thuisblijven als ze dat willen. "Alles wordt relatief op een moment als dit. Wij zijn gisteren een laatste groet gaan brengen, daar zaten leerlingen die constant bij hem bleven waken. Examens maken is voor hen echt niet aan de orde. Toch hebben enkelen al aangegeven dat ze toch examens willen maken."

Vanavond komen schoolkameraden samen om witte ballonnen op te laten, dat hebben ze zelf georganiseerd

Joke Knockaert, directeur VTI Zeebrugge

Steun van leeftijdsgenoten is belangrijk

Knockaert verloor zelf haar zus op 17-jarige leeftijd in een ongeval. Ze vertelt hoe belangrijk de steun van leeftijdsgenoten is op zo'n moment. "Ik besef heel goed wat de impact van dat nieuws is. Het is mooi om te zien hoe al die jongeren steun zoeken bij elkaar. Vanavond komen ze ook samen om witte ballonnen op te laten op de plaats waar het gebeurd is, dat hebben ze zelf georganiseerd."

"De jongeren begrijpen elkaars emoties en het verdriet het best. Het is goed dat ze met elkaar kunnen praten over hem, ook de mooie en de leuke verhalen mogen verteld worden. Net daarom is het zo belangrijk dat we hen tijd en ruimte geven om bij elkaar te zijn", aldus Knockaert.

Meest gelezen