Fotograaf Stephan Vanfleteren zoekt ex-mijnwerkers uit de mijn van Zolder

De beroemde fotograaf Stephan Vanfleteren zoekt voor een fototentoonstelling ex-mijnwerkers die in de mijn van Zolder hebben gewerkt. 30 jaar geleden sloot die mijn, als allerlaatste van de Benelux. Dat wordt deze zomer herdacht. De eerste fotoshoots vinden in juli plaats, de expo is in het najaar in ZLDR Luchtfabriek. 

De ex-werknemers van de Zolderse koolmijn zullen worden gefotografeerd voor het project "De Profundis" - Vanuit de diepten. Voor deze expo is Vanfleteren op zoek naar ex-mijnwerkers met een bijzonder verhaal, zegt Tom Michielsen van cultuurcentrum MUZE: "Stephan Vanfleteren is een fotograaf die diep in de ziel kan kijken. En hij is op zoek naar ex-mijnwerkers van verschillende nationaliteiten en 70-plussers, want hij houdt van oudere mensen die hij sterk in beeld kan brengen." 

We zijn op zoek naar ex-mijnwerkers die bijvoorbeeld een ongeval hebben meegemaakt en een vinger hebben verloren of littekens hebben op hun rug

Daarnaast is hij op zoek naar bijzondere verhalen: "Ex-mijnwerkers die bijvoorbeeld een ongeval hebben meegemaakt en een vinger hebben verloren of littekens hebben op hun rug", gaat Michielsen verder. "Of mensen die een bijzonder attribuut hebben vanuit de mijn. Het zou ook handig zijn dat ze hun werkkledij nog hebben, zoals hun helm, en dan gaat dat een fantastische tentoonstelling zijn en ook een mooi eerbetoon aan onze Limburgse mijnwerkers."

De eerste fotosessies zijn voorzien in het weekend van 1, 2 en 3 juli in ZLDR Luchtfabriek. De expo zal in het najaar te zien zijn in de compressorenzaal van ZLDR luchtfabriek. "Daar staan nog de oude machines en Stephan Vanfleteren gaat die ook integreren in zijn foto's", zegt Tom Michielsen. "Hij gaat naast de foto's ook de authentieke geluiden van in de mijn erbij betrekken, zowel ondergronds als bovengronds."

Als je interesse hebt, kan je een foto, je contactgegevens en een korte beschrijving sturen naar naar cultuur@heusden-zolder.be. Stephan Vanfleteren maakt dan een selectie uit de kandidaten. 

Meest gelezen