Spervuur aan kritische vragen voor Agentschap Opgroeien in onderzoekscommissie kinderopvang

Themaverantwoordelijke Ariane Van den Berghe (links) en administrateur-generaal van het Agentschap Opgroeien Katrien Verhegge ©  BELGA

De top van het Agentschap Opgroeien heeft vrijdagvoormiddag in de onderzoekscommissie kinderopvang een ware spervuur aan vragen gekregen. Veel parlementsleden hebben kritische vragen bij de manier waarop het agentschap de voorbije jaren de veiligheid in de kinderopvang heeft opgevolgd, waarom er in bepaalde dossiers niet (eerder) is ingegrepen en of er momenteel voldoende garanties zijn om de kwaliteit en veiligheid in de opvang te verzekeren.

jvh
Bron: BELGA

De onderzoekscommissie kinderopvang heeft vrijdag opnieuw de top van het Agentschap Opgroeien uitgenodigd. De verantwoordelijken van dat agentschap werden getrakteerd op een urenlange lawine aan vragen. Een van de centrale vragen is of het agentschap de voorbije jaren voldoende heeft gedaan om de veiligheid in de kinderopvang te garanderen en op te volgen. Zo plaatsen verschillende parlementsleden kritische kanttekeningen bij de manier waarop dossiers worden opgevolgd.

LEES OOK. Crèche in Veurne kreeg groen licht bij herevaluatie, ondanks huiszoeking en gerechtelijk onderzoek: Crevits boos op Agentschap Opgroeien (+)

Het dossier van Veurne werd daarbij meermaals genoemd als voorbeeld. Eerder deze week bleek namelijk dat er een gerechtelijk onderzoek loopt naar mogelijke wantoestanden bij een onthaalmoeder in Veurne. Een jongetje belandde enkele weken geleden in het ziekenhuis nadat het hardhandig door elkaar werd geschud. De betrokken onthaalouder stond op de lijst van 54 geherevalueerde initiatieven, initiatieven die nog open waren nadat het agentschap zich de voorbije jaren benadeelde partij had gesteld bij de politie of het parket. Na de herevaluatie stond de opvang in Veurne op de lijst ‘groen’ gekleurd en waren er volgens het agentschap voldoende maatregelen genomen. Dat terwijl er intussen over dit dossier een huiszoeking was geweest bij het agentschap. “Hoe zeker kunnen we dan zijn over de andere geherevalueerde initiatieven?” werd gevraagd. 

LEES OOK. Gerecht onderzocht afgelopen 5 jaar 14 overlijdens en 24 hersenletsels na incidenten in crèches

Verschillende parlementsleden vragen zich ook af waarom het agentschap de voorbije maanden, met name sinds het drama in ‘t Sloeberhuisje, meer initiatieven schorst of sluit tegenover de voorbije jaren terwijl er toch al langer alarmsignalen zijn. “Is er dan in het verleden te weinig opgetreden?”, werd gevraagd. 

Verder kreeg het agentschap vragen voorgeschoteld over de impact van de besparingen, de problemen met de kindnorm, de gebrekkige informatie-uitwisseling, de onduidelijkheid over de verschillende ‘zwarte lijsten’, enz...

Antwoorden

Vrijdagnamiddag krijgen administrateur-generaal Katrien Verhegge en themaverantwoordelijke van het agentschap Ariane Van den Berghe de kans om te antwoorden op de vele vragen. Verhegge nam bij het begin van de zitting wel kort het woord. “De veiligheid in de kinderopvang is voor ons een heel grote bezorgdheid waar wij ook heel, heel hard aan werken”, klonk het. “Na het gebeuren in ‘t Sloeberhuisje willen we ook kritisch naar onszelf kijken. Dat doen we ook”, aldus nog Verhegge, die hoopte dat er rond het kinderopvangdossier snel ook wat “sereniteit” kan komen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen