© ATV

ASSISEN. Jury houdt rekening met persoonlijkheid en psychiatrische problemen: Roger Slegers veroordeeld tot 12 jaar cel

Antwerpen -

Na een beraad van 2,5 uur is Roger Slegers vrijdagmiddag veroordeeld tot twaalf jaar cel voor het doodsteken van zijn vriendin Lesley Swolfs op 25 september 2019. Ze kenden elkaar uit het psychiatrisch ziekenhuis Bethanië in Zoersel. De jury zakte daarmee tien jaar onder de gevorderde straf van 22 jaar.

Maaike Floor

Assisen Antwerpen

 

Beschuldigde: Roger Slegers (51)
Beschuldiging: doodslag
Slachtoffer: Lesley Swolfs (35)
Plaats: Handelslei in Zoersel
Datum: 25 september 2019

LEES OOK. 8 Duvels, 4 halve liters Cara-pils en 10 pillen: hoe dronken of versuft was Roger Slegers tijdens dodelijke steekpartij?

Roger Slegers stond zachtjes te wenen toen de milde straf werd uitgesproken. De jury hield rekening met zijn persoonlijkheid, zijn psychiatrische problemen en zijn verslavingsproblematiek tijdens de feiten. “Roger Slegers heeft op brute wijze Lesley Swolfs gedood, wat duidt op een gebrek aan zelfcontrole. Slegers werd potentieel gevaarlijk genoemd, maar de jury hield ook rekening met de inschatting van de psychiaters dat de kans op nieuw gewelddadig gedrag eerder klein zou zijn.

Zowel het feit dat Roger Slegers nog niet vaak (en de laatste keer in 2003) veroordeeld was als zijn persoonlijkheid en de lage draagkracht die hij als mens heeft, werden aanvaard als verzachtende omstandigheden. “Deze straf is niet de sleutel omdraaien en weggooien”, zei voorzitter Jos Decoker. “Het is nu aan u om hard te werken aan herintegratie in de maatschappij. Deze straf biedt u die mogelijkheid.”

“Gouden kans”

De advocaat van Roger Slegers had de jury gevraagd om een “gouden kans”, die de jury zijn cliënt dus gunde. “Roger beseft dat hij weg zal moeten blijven van alcohol en middelen. Geef hem perspectief, hij zal zichzelf bewijzen”, pleitte Cedric Monheim vrijdagochtend. Hij had de jury ook gevraagd om rekening te houden met het feit dat Roger en Lesley allebei hun problemen hadden en dat Roger rond zijn 26ste op de dool was geraakt door een aantal grote klappen in zijn persoonlijk leven. “Hij ziet er misschien stoer uit, maar hij heeft een fragiele persoonlijkheid.”

LEES OOK. Advocaten familie Lesley en advocaat-generaal vragen jury om Roger Slegers schuldig te verklaren aan doodslag: “Hij stak zo krachtig dat het mes brak”

Volgens zijn advocaat had Roger Slegers oprecht spijt, maar daar sprak de jury zich niet over uit. Cedric Monheim: “Hij heeft het écht moeilijk met wat hij heeft gedaan. Hij voelt schaamte en teleurstelling, nog honderd keer meer nu hij hier in de rechtbank zit. Hij is geen acteur zoals Leonardo DiCaprio of Brad Pitt. Wat je bij hem ziet, is echt.”

22 jaar gevorderd

Advocaat-generaal Sofie Adé had 22 jaar cel gevorderd. “Hij heeft onevenredig geweld gepleegd en zijn spijt is weinig oprecht. Als hij van de verdovende middelen kan blijven, kan hij in de gevangenis werken aan zichzelf.” De advocaat-generaal zag geen verzachtende omstandigheden voor Roger Slegers, maar eiste dus ook niet de zwaarste straf van dertig jaar. “De feiten zijn heel ernstig, Lesley had geen schijn van kans toen zijn stoppen doorsloegen. Zijn houding na de feiten heeft het onderzoek niet geholpen, alleen bemoeilijkt. Ook in zijn persoonlijkheid zie ik geen verzachtende omstandigheden. Hij had een opgeblazen zelfbeeld, een drankprobleem, weinig sociale contacten en hij sprak over Lesley als ‘dat wijf’. Hij is constant blijven liegen, dus wat is zijn spijt dan waard?”

Roger Slegers zit op de psychiatrische afdeling van de gevangenis, waar hij goed functioneert. “Hij is een modelgevangene. Hij heeft de kans om te werken aan zijn rehabilitatie en herintegratie in de maatschappij”, zei Sofie Adé. Die kans kreeg hij van de jury dus ook. In zijn laatste woord zei Roger nog eens dat hij spijt had en dat hij zijn straf zou aanvaarden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER