Kernkabinet heeft akkoord over arbeidsdeal

Premier Alexander De Croo ©  BELGA

Het kernkabinet is het vrijdag eens geraakt over de zogenaamde arbeidsdeal. Die deal lag al maanden op de plank, maar nu pas is er een akkoord over alle details. Er zijn maatregelen afgeklopt die werken flexibeler moet maken voor werknemers én voor werkgevers. “Deze maatregelen brengen onze manier van werken in lijn met de realiteit van vandaag en moeten ons voorbereiden op morgen.

jvh, hh
Bron: BELGA

De Vivaldi-coalitie raakte het in oktober van vorig jaar al eens over een arbeidsdeal, met onder meer de vierdaagse werkweek, extra opleidingen voor werknemers, een betere bescherming voor platformwerkers, flexibeler avondwerk voor de e-commerce en het recht op deconnectie. Eerder dit jaar bereikte de regering een akkoord over de concrete uitvoering van die deal. Maar binnen de regering stropte het opnieuw na een onsamenhangend advies van de sociale partners. De liberalen en christendemocraten verweten bevoegd minister Pierre-Yves Dermagne (PS) het advies aan te grijpen om de arbeidsdeal aan te passen in het voordeel van de werknemers.

Na goed een maand van bijkomende gesprekken in de regering is er dan toch een definitieve deal. De concrete maatregelen zijn an sich niet veranderd. Een werknemer zal in de toekomst vijf dagen arbeid kunnen volbrengen in vier dagen en kunnen beslissen de ene week minder te werken en de volgende week meer. Er komt ook een recht op deconnectie: het recht om offline te zijn. Uurroosters mogen niet meer op het laatste moment meegedeeld worden aan de werknemer.

Alle platformwerkers, denk maar aan de fietskoeriers, zullen verzekerd worden tegen arbeidsongevallen, ook wanneer ze zelfstandig zijn. Voor werknemers komt er een individueel opleidingsrecht van vijf dagen per jaar. En wie zijn job verliest kan tijdens zijn opzegtermijn al in een ander bedrijf aan de slag via een transitietraject.

Wat de e-commerce betreft, creëert de regering de mogelijkheid om in bedrijven avondwerk mogelijk te maken via proefprojecten. De vakbonden krijgen een rol bij de opstart van die projecten en bij de evaluatie. Daarnaast wordt het tijdelijk systeem waarbij avondwerk via een cao mogelijk was na goedkeuring door één vakbond vastgeklikt.

“De maatregelen hebben een dubbel doel”, zegt minister van Werk Pierre-Yves Dermagne. “Enerzijds onze manier van werken aanpassen aan de realiteit van de 21e eeuw, en anderzijds toewerken naar de ambitie om een werkgelegenheidsgraad van 80% te bereiken in 2030. Zonder krachtige maatregelen om het welzijn op het werk te vergroten en competenties van werknemers te versterken, zullen we er niet geraken.”

Dermagne maakt zich sterk dat er toch nog één en ander is veranderd aan het oorspronkelijke akkoord. Het gaat dan over details, zoals het feit dat de vijf opleidingsdagen per jaar worden geteld in uren en niet in dagen. Volgens andere ministers zijn er “geen grote zaken meer veranderd”.

COMMENTAAR. “Terwijl de arbeidsmarkt op ontploffen staat, geraakt de regering niet verder dan morrelen in de marge” (+)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen