Twee Belgen gedood in Oekraïne, zegt Russisch ministerie van Defensie

Volgens het Russische ministerie van Defensie zouden er al twee Belgische strijders in Oekraïne om het leven gekomen zijn. Dat meldt het Russische staatspersagentschap RIA op Telegram. In totaal zouden er 14 Belgen gevochten hebben in Oekraïne.

Sinds het begin van de invasie op 24 februari zouden er 14 Belgen naar Oekraïne getrokken zijn om mee te strijden tegen de Russen. Ondertussen zouden er twee van hen omgekomen zijn. Dat blijkt uit cijfers van het Russische ministerie van Defensie die door het Russische staatspersagentschap Ria op Telegram gepubliceerd werden.

Volgens die cijfers zouden ook negen Belgen opnieuw vertrokken zijn. Wat betekent dat er volgens de Russen momenteel nog drie Belgen in Oekraïne aan het strijden zijn.

Rusland spreekt in het bericht van “buitenlandse huurlingen” en volgens hun cijfers zijn dat er in totaal al 6.956 die uit 64 verschillende landen komen. Het Russische ministerie zegt dat er daarvan al 1.956 gedood zijn en dat er 1.779 vertrokken zijn.

Polen spant de kroon. Sinds het begin van de oorlog zouden al 1.831 Polen naar Oekraïne getrokken zijn en zouden er al 378 gedood zijn. Daarna volgen Roemenië en Groot-Brittannië. Ook vanuit Canada en de Verenigde Staten trokken enkele honderden strijders naar Oekraïne.

Volgens het ministerie zou de stroom aan buitenlandse huurlingen niet enkel afgenomen zijn, maar zelfs lager liggen dan het aantal dat momenteel terug naar huis vertrekt. “Recente verklaringen over bijna ‘20.000’ buitenlanders die ‘vechten’ tegen de Russische strijdkrachten zijn ordinaire leugens.”

Let wel op: het gaat om cijfers die de Russen zelf verspreiden. Die konden nog niet onafhankelijk geverifieerd worden.

(sgg)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer