Creatieve strijd tegen de hitte op Graspop: Schotse kilts, Vietnamese hoedjes en… een kostuum

Dessel -

De tweede dag van Graspop begon alvast snikheet. De thermometer wees meer dan 29 graden aan en headbangers waren vooral op zoek naar verkoeling en schaduw op de wei. En ze waren daar zeer creatief in.

Mark van Luyk

Een halve liter mineraalwater voor één drankbon. ©  Mal

Vrijdag rond 14 uur was er nog geen grote massa naar de wei van Graspop afgezakt. Wellicht zat daar de hitte voor iets tussen. De organisatie had de nodige voorzorgen genomen tegen de aangekondigde warmte. Aan de toog kon je halve literflessen mineraalwater bestellen voor slechts één drankbon en ook het dopje, dat normaal gezien wordt verwijderd, bleef op het flesje. “Op die manier kunnen de mensen makkelijk een flesje bijvullen met gratis drinkwater aan onze sanitaire blokken”, zegt een verantwoordelijke van een drankstand. Twee Duitsers uit Düsseldorf -Joachim en Marcus- vullen hun flesjes bij aan de kraan. “We gaan vandaag verstandig doen”, zeggen ze. “Als de zon onder is, kunnen we nog de hele avond bier drinken.” Andere festivalgangers zoeken dan weer verkoeling bij een frisse Calippo. “Of dat wel stoer is zo’n veelkleurig waterijsje?”, lacht eén van de likkers die we aanspreken. “Dat zal me vandaag worst wezen.”

Jeffrey Six (34) –“Je gelooft het niet, maar mijn zus heet Nikki zoals die van Mötley Crüe”- staat zijn tatoeage in te smeren met zonnecrème. “Normaal kan hij niet verkleuren, maar ik wil het risico niet nemen. Sowieso verbrandt een arm met tatoeage sneller. Dat heeft ook te maken met de donkere kleur van deze tekening.”

 ©  mal

Festivalgangers zijn heel creatief in de strijd tegen de warmte. Vietnamese hoedjes, handdoeken, zwarte paraplu’s, hoge hoeden,… zowat alles passeert de revue. Patrick uit Amersfoort heeft gekozen voor een Schotse kilt. “Het is de eerste keer dat ik hem draag, maar dit voelt echt heel fris. Er is ook een licht briesje op de wei en dat blaast er lekker onderin. Hoe noemen jullie dat? Fris aan de vis? Dat is het zeker (lacht).” En de hamvraag aan een man in een kilt, Patrick? “Daar ga ik liever niet op in. Dat blijft mijn geheim (lacht).”

Een Schotse kilt in de strijden tegen de hitte.  ©  Maarten Albrechts

En hoe warm is het aan de Kip in ‘ Spit-tent? “Dat valt best mee”, zeggen de verkopers van dienst. “Er waait een fris windje over de wei en dat waait recht deze tent in. Onze bakkers hier achter, dat is een ander paar mouwen. Dat zijn ondertussen zelf al gebraden kippen.”

 ©  mal

De schaduwplekjes zijn schaars op de zonovergoten wei van Graspop, maar als er eentje is, wordt het meteen ingenomen door festivalgangers. Rino en Liam uit het Ierse Corck en Nick uit Zuid-Afrika zitten letterlijk in de schaduw van het Graspop-kruis, één van dé fotoplekjes op Graspop. “In Ierland is het toch meestal frisser,” zegt Rino. Ook Nick, die toch wat gewend is in Pretoria, kiest voor schaduw. “Het zou dom zijn om in de vlakke zon te gaan zitten,” zegt hij. “Ik wil graag het einde van de dag meemaken.”

 ©  mal

Als je denkt alles gezien te hebben, komt er plots een man in een pak voorbij. Inclusief stropdas. Of dat niet een beetje warm is, willen we weten. “De organisatie had gevraagd om koele kledij aan te doen en dit was het coolste pak dat ik mijn kast had hangen”, lacht hij.

Morgen wordt het met 35 graden nog heter op de Graspopwei. De medewerkers van het Rode Kruis maken zich alvast op voor een drukke dag. “Voorlopig valt het nog mee”, zegt Diane Lahey. “We hebben vandaag op de festivalwei 121 mensen geholpen, maar dat waren niet allemaal hitteproblemen. We verwachten wel dat die in de late middag en zaterdag nog zullen toenemen. Uit ervaring weten we dat op festivals altijd problemen ontstaan bij extreme hitte omdat niet iedereen zijn alcoholgebruik aanpast. De combinatie van hitte en alcohol zorgt ervoor dat er meer mensen flauwvallen. We roepen de mensen dus nogmaals op om veel water te drinken en om zich in te smeren. Draag ook in de mate van het mogelijke blekere kledij.”

Muzikaal

Muzikaal was er vrijdag ook wat te beleven. De Limburgse drummer Mario Goossens mocht al vroeg op de dag met de Golden Earring-legende Cesar Zuiderwijk bewijzen dat drums de hoofdrol kunnen spelen in een band als Sloper. Steel Panther zorgde voor een hoop lelijke lycra broeken op de wei en een hoop blote borsten op het podium. Bij A Day to Remember kreeg crowdsurfen een nieuwe dimensie toen de zanger bereidwillige festivalgangers vond die zich als surfplank wilden laten gebruiken. Het betere werk was op vrijdag toch vooral te vinden op de kleine podia met de indrukwekkende hardrockband The Vintage Caravan bijvoorbeeld of het dwarse Zeal & Ardor. Voor het Oekraïense Jinjer, een poppemieke dat grunt alsof ze zware Johnson zonder filter rookt, was de Jupiler Stage zelfs te klein.

Op het hoofdpodium kreeg Dave Mustaine van Megadeth ongewild luid applaus toen hij het even had over zijn keelkanker. Graspop ging ook massaal naar de mainstage voor het definitieve afscheid van de metallegende Whitesnake. Van de stem van David Coverdale hebben we al een tijdje geleden afscheid genomen, maar vrijdag deden we dat ook van het rockmonument. Coverdale had vocale versterking gezocht en daardoor konden we nog één keer genieten van rockklassiekers als Slide it In, Here I Go Again en Still of the Night. Het werd zo een waardig afscheid.

 ©  mal

 ©  mal

 ©  mal

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer