Geraardsbergen vreest voor voortbestaan mattentaarten en dient bezwaar in tegen stikstofmaatregelen

De stad Geraardsbergen heeft bezwaar ingediend tegen het Vlaamse stikstofakkoord. Ze zijn bang dat er veeteeltbedrijven zullen moeten verdwijnen, die matten maken. Dat is het basisproduct voor het streekgerecht Geraardsbergse mattentaart. Die heeft sinds 2017 een Europese geografisch beschermde status. Daarom kan ze enkel gemaakt worden met melk van koeien uit Geraardsbergen of Lierde.

Het stadsbestuur van Geraardsbergen vreest voor het voortbestaan van de lokale streekspecialiteit de Geraardsbergse mattentaart en tekent daarom bezwaar aan tegen het Vlaamse stikstofakkoord.

Binnen het stikstofdossier worden landbouwbedrijven verdeeld in drie kleurcodes: de rode bedrijven mogen hun vergunning uitdoen, maar kunnen deze niet hernieuwen. De oranje bedrijven mogen verder doen onder voorwaarden. Voor de groene bedrijven verandert er voorlopig niets. 

We kunnen het ons als stad niet permitteren om nog boeren te verliezen die matten maken

Schepen Véronique Fontaine

Op het grondgebied van Geraardsbergen bevinden zich alleen groene en oranje bedrijven, toch maakt Schepen van landbouw Véronique Fontaine (Open VLD) zich zorgen: “Er zijn veel veeboerderijen dicht bij natuurgebieden. In Geraardsbergen worden de matten gemaakt met melk van koeien die grazen op de landerijen in Geraardsbergen of Lierde. We zijn bang dat de oranje bedrijven op termijn zullen moeten sluiten. Daardoor worden ook de matten bedreigd.”

Karwei voor boeren

Matten bestaan uit gestremde melk. Een product dat speciaal gemaakt moet worden en heel karwei is voor de boeren. “We merken nu al dat veel boeren het moeilijk vinden om de matten te maken”, zegt Fontaine. “We stellen vast dat de bedrijven die het wel nog doen, een oranje label hebben gekregen. Daarom is het risico voor hen nog groter. We kunnen het ons als stad niet permitteren om nog boeren te verliezen die matten maken. Dat vormt een bedreiging voor onze Geraardsbergse mattentaart.”

Een andere reden is het reliëf in Geraardsbergen: “Mocht er geen veeteelt meer mogelijk zijn, dan zouden landbouwers kunnen overschakelen op akkerbouw. Door het heuvelachtige landschap krijgen we dan te maken met erosie.”

Meest gelezen