© RTV

Zwemplassen verwachten zaterdag grote toeloop door hitte: “Wie voor de deur staat zonder ticket, komt er niet meer in”

Met temperaturen die fluks richting de 35 graden klimmen, wordt zaterdag wellicht de heetste dag van het jaar tot nu toe. Temperaturen die doen snakken naar verkoeling. Recreatiedomeinen, zwemvijvers en openluchtzwembaden in de provincie bereiden zich voor op een stormloop. Binnenspeeltuinen en bioscopen zijn dan weer blij dat het kwik zondag weer zal zakken.

Jonas Rosquin

LEES OOK. Experts waarschuwen voor ‘frisse duik’ komende dagen: “Of je er nu in valt of bewust in duikt, het risico blijft even groot”

Opblaaszwembadjes voor in de eigen tuin vliegen de deuren van winkels en webshops uit, maar heel wat mensen zullen zaterdag toch verfrissing opzoeken in waterplassen buitenshuis. Zij gaan dus goede zaken doen. Maar in recreatiedomein De Lilse Bergen in Gierle (Lille) balen ze. “We hebben een beetje pech”, zegt directeur Bart Verheyen. “De opbouw van het Sunrise Festival begint, waardoor zaterdag een groot deel van ons strand zal ingenomen worden. Alleen de speeltuin, de plonsvijver, Klein Strand en de waterglijbaan zullen toegankelijk zijn.”

Daardoor zal de capaciteit er de komende dagen drastisch teruggeschroefd worden, tot maximaal tweeduizend bezoekers. “De tickets in voorverkoop vliegen de deur uit en we verwachten dat we in de loop van de dag uitverkocht zullen zijn. Wie voor de deur staat zonder ticket, is er dus aan voor de moeite.”

Drinkwaterpunten

Het Kempense recreatiedomein is wel goed voorbereid op de tropische temperaturen. “We doen geen speciale waterbedeling, maar op het domein zijn sowieso voldoende drinkwaterpunten. En ook de horeca zal een versnelling hoger schakelen”, zegt directeur Verheyen. Veel bezoekers betekent ook dat er extra redders nodig zijn. “We hebben altijd een pool van redders die oproepbaar zijn voor drukke dagen.” Aan incidenten verwacht het recreatiegebied zich niet. “Die problematiek heeft zich hier nog nooit echt gesteld.”

LEES OOK. Op zoek naar verkoeling? Hier kan je dezer dagen terecht in de Kempen

Ook in Zilvermeer in Mol bereiden ze zich voor op een (kinder)festival dat op donderdag 23 juni het domein zal inpalmen, Pennenzakkenrock. In tegenstelling tot De Lilse Bergen zullen de zwemplas en randactiviteiten volledig toegankelijk blijven. “We kunnen maximaal zevenduizend bezoekers ontvangen en zien dat er nu al meer dan duizend tickets in voorverkoop zijn verkocht”, zegt directeur Igor Geubbelmans. “Vol is vol, dus we kunnen niet garanderen dat iedereen die voor de deur staat ook zal binnenraken.”

Ook in Zilvermeer zijn ze er gerust op dat er zich geen noemenswaardige incidenten zullen voordoen. “Het aantal redders en beveiliging is opgetrokken naar het maximum. Alle horecazaken zijn open, dus aparte watervoorziening lijkt ons niet noodzakelijk.”

Ook het Zilvermeer in Mol zal zaterdag een trekpleister worden, met plaats voor zevenduizend bezoekers. ©  Tommy Maes

Eenzelfde verhaal in provinciaal sport- en recreatiecentrum De Nekker in Mechelen, dat zich voorbereidt op de komst van vierduizend waterratten en daarvoor extra redders inschakelt en drinkwater zal voorzien aan het onthaal als daar op een gegeven moment wachtrijen ontstaan.

Blokzwemmen

In de dichtbevolkte stad Antwerpen zijn de mogelijkheden om te zwemmen in openlucht schaarser. In openluchtzwembad De Molen op Linkeroever en zwemvijver Boekenberg in Deurne zullen de beschikbare plekken schaarser zijn dan het aantal zwemlustigen. “Zeker in zwemvijver Boekenberg zullen we op piekmomenten moeten overgaan op blokzwemmen”, zegt Dirk Delechambre van Stad Antwerpen.

In de Deurnese zwemvijver Boekenberg zal zaterdag ongetwijfeld blokzwemmen gelden. ©  Patrick de Roo

Een andere traditionele trekpleister bij mooi weer zijn de dierenparken Zoo Antwerpen en Planckendael in Muizen (Mechelen). Maar geldt dat ook bij zweterig weer als dat van zaterdag? “Ik geef toe dat wat minder warm weer en een wolkje aan de hemel voor ons de meest ideale omstandigheden zijn”, zegt woordvoerster Ilse Segers. Maar in beide dierenparken zijn voldoende plekken aanwezig om te ontsnappen aan de verzengende hitte.

“Planckendael heeft veel bomen en schaduwrijke plekken, de Zoo heeft dan weer meer gebouwen. Vriesland is op zo’n dagen niet alleen voor de pinguïns, maar ook voor de bezoekers een welgekomen toevluchtsoord”, zegt de woordvoerster. Warmtegevoelige dieren vinden verfrissing in ijsjes met insecten of groenten en voor medewerkers wordt een apart hitteplan uitgerold.

Op hete dagen als zaterdag krijgen dieren ijsjes met insecten of groenten geserveerd. ©  Wim Hendrix/Mediahis

Trop kan ook te veel zijn voor sommige ijskonijnen en daar kunnen binnenactiviteiten dan misschien weer garen bij spinnen? Toch niet, klinkt het bij zowel Mega Speelstad in Wechelderzande (Lille) als bioscoopgroep Kinepolis. “Met zo’n weer verwachten we ons zeker aan minder volk”, zegt Tinne Verdonck, zaakvoerster van de binnenspeeltuin. “Af en toe belt iemand met de vraag of het complex goed verkoeld is, maar dat is een minderheid.”

Ook bij Kinepolis merken ze dat hoogzomerdagen “eerder een negatieve impact” hebben. “Ik kan iedereen geruststellen dat onze zalen goede airco hebben, maar toch kan ik voorspellen dat er zondag (wanneer het kwik een fameuze duik zal nemen en regen wordt voorspeld, red.) meer volk zal opdagen”, zegt woordvoerster Anneleen Van Troos.

Zaakvoerster Tinne Verdonck van Mega Speelstad verwacht zich aan een stille zaterdag. ©  Bert De Deken

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen