Brussels Parlement stemt verbod op onverdoofd slachten weg, Conner Rousseau zet Fouad Ahidar uit partijbureau

Het Brussels Parlement heeft vrijdag het voorstel tot verbod op het onverdoofd slachten weggestemd. Vooruit-voorzitter Conner Rousseau neemt onmiddellijk maatregelen tegen de opstandige Brusselse afdeling van zijn partij en zet Fouad Ahidar uit het partijbureau.

Bron: BELGA

De stemming handelde over de conclusies van de commissie, die het voorstel had verworpen. Er waren 42 stemmen voor en 38 stemmen tegen, bij 11 onthoudingen.

De kwestie over het onverdoofd slachten ligt vooral moeilijk voor Vooruit omdat de partij in Vlaanderen het verbod verdedigt, terwijl de Brusselse afdeling dat weigerde.

Voorzitter Rousseau had donderdag al gedreigd met sancties tegen socialisten die tegen het verbod zouden stemmen. Vrijdag greep hij dan ook meteen in. “Voor Vooruit is dierenwelzijn belangrijk. Wij zijn voor een verbod op onverdoofd slachten. Dit standpunt kwam er na intern debat met veel mensen en gemeenschappen. Intern moet er stevig gedebatteerd worden. We nemen samen een beslissing. En voeren die beslissing eendrachtig uit. Ook in Brussel”, zegt hij in een persbericht. “Ik heb Fouad Ahidar met onmiddellijke ingang uit het partijbureau van Vooruit gezet. Dat liet ik hem en het Brusselse bestuur na de stemming weten.”

Meer uitleg wil de partij er niet aan geven. Duidelijk is wel dat Ahidar dus niet uit de partij zelf wordt gezet, zoals hier en daar al werd geopperd. De Brusselaar komt dus goed weg. Tegenover de twee andere leden van de fractie doet Vooruit niets. Zij zijn officieel ook geen lid van de partij, wel van one.brussels, en zetelen eigenlijk als onafhankelijke in het parlement. Els Rochette stemde trouwens voor het verbod, zoals Vooruit voorschrijft. Hilde Sabbe deed dat niet. Net zoals Ahidar verwierp ze het verbod.

LEES OOK.

Fouad Ahidar ©  BELGA

N-VA: “Alles te maken met religie”

Oppositiepartij N-VA was er als de kippen bij om haar afkeur te laten blijken. “Dat we dit onnodige dierenleed nu toch in stand houden, heeft niks met recht of wetenschap te maken maar alles met religie”, reageert fractieleider Cieltje Van Achter. “Partijen en parlementsleden schikken zich naar de wensen van enkele religieuze gemeenschappen, uit angst om hun stem te verliezen. Nochtans is ritueel slachten mét verdoving in een groot deel van de islamitische wereld compleet normaal. En ook bij ons zijn er moslims die voor verdoofd slachten zijn.”

“Vandaag gooit het Brussels parlement de fundamenten van onze seculiere rechtsstaat te grabbel, en dat zuiver om electorale redenen”, concludeert Van Achter.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Vlaams Belang: “Gevolg van de omvolking”

Een reactie van Vlaams Belang kon ook niet uitblijven. Antwerps gemeenteraadslid en Vlaams parlementslid Filip Dewinter ziet de uitkomst van de stemming als een “gevolg van de omvolking” in Brussel. “Religie staat boven de wet in een geïslamiseerde stad. De bijna 30% moslims bepalen nu al het beleid!”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

GAIA: “Laffe knieval voor alternative facts”

Ook dierenrechtenorganisatie GAIA kan haar afschuw voor de stemming in het Brusselse parlement niet verbergen. “Vandaag werd de menselijkheid jegens dieren door het Brussels Parlement begraven. De humaniteit ten aanzien van dieren werd verketterd”, stelt voorzitter Michel Vandenbosch vernietigend.

“Het Brussels Parlement maakt een laffe knieval voor de alternative facts van de religieuze hardliners, voor de wetenschappelijk totaal achterhaalde ontkenning van het aangetoonde minutenlange, extreme en vermijdbare lijden van onverdoofd geslachte dieren”, zo gaat de GAIA-voorzitter nog een stap verder. “Manifeste onwaarheden, pure leugens, irrationele verzinsels, speculatieve overdrijvingen en uit de lucht gegrepen verdachtmakingen maakten stuk voor stuk deel uit van de trukendoos van de tegenstanders van het verbod.”

Michel Vandenbosch ©  Kris Van Exel

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER