Een Antwerpse KdG studente getuigt onder de schuilnaam ‘Nora’ in Terzake over een incident van seksueel overschrijdend gedrag tijdens een studentendoop. © VRT 

Antwerpse studente getuigt over seksueel wangedrag bij studentenclub, hogeschool heropent onderzoek

Antwerpen -

Twee jonge vrouwen getuigden donderdag anoniem in het Canvas-programma Terzake over seksueel grensoverschrijdend gedrag tussen studenten onderling. Ze voelen zich niet genoeg gehoord door hun onderwijsinstelling en studentenvereniging. Een van hen studeerde aan de Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen. “Dat de studente geforceerd werd om alcohol te drinken, is nieuw voor ons”, horen we bij KdG. De school heropent het onderzoek naar de studentenclub dan ook per direct. “Indien dat het geval was, wordt de club alsnog geschorst”, aldus woordvoerder Geertrui Robbrecht.

Tess Jacobs

Een van de studenten die donderdag anoniem getuigde tijdens de uitzending van Terzake, werd slachtoffer van seksueel overschrijdend gedrag tijdens een bestuursweekend van een Antwerpse studentenclub. Samen met twee andere studenten moest ze grote hoeveelheden alcohol achteroverslaan. Daarbij werd van hen verwacht om zo snel mogelijk een fles sterke drank op te drinken. Nochtans is dat verboden volgens het Vlaamse doopcharter dat in 2019 werd ingevoerd, meldt Terzake.

Het meisje (schuilnaam Nora, red.) probeerde om niet te moeten drinken. “Ik vroeg: wat als ik niet wil drinken? Ja, dan krijg je nog een tweede fles, klonk het”, aldus de studente. Sommige leden wilden overgeven, maar dat mocht niet. “Zo zeiden ze: als je overgeeft, dan krijg je weer een fles of dan is er eentje alleen voor u. Er werd veel druk gelegd op het feit dat er gedronken moest worden”, waarna de studenten besloten om toch maar te gehoorzamen.

Dronken voeren schachten

Nora verliest doorheen de avond enkele keren het bewustzijn en kan niet meer op haar benen staan. Overmatig alcoholgebruik bij studentendopen is een veelbesproken onderwerp op dat moment. Net in die periode is de zaak-Sanda Dia, de student die overleed tijdens een studentendoop in Leuven, volop aan de gang. Nochtans belt niemand een ambulance en wordt Nora zelfs gefilmd. Wanneer ze opnieuw buiten bewustzijn is, besluit een teamgenoot hulp te gaan halen.

Een jongen uit de groep blijft bij haar. “Ik voelde dat iemand mij kuste”, vertelt Nora. “Ik zag dat die jongen van in mijn team boven mij hing. Ik heb hem weggeduwd, ik zei: wat doe jij, laat me gerust.” Waarna ze opnieuw het bewustzijn verloor. “Daar herinner ik me ook niks meer van. Ik ben weer wakker geworden van het gevoel dat hij met zijn handen onder mijn trui en onder mijn T-shirt zat ... Hij zat te voelen op plaatsen waar hij niet moest zijn.”

“Ik voelde me heel alleen”

Een verantwoordelijke komt op dat moment toe en trekt de jongen weg van Nora. Ze wordt in bed gelegd en enkele andere leden worden op de hoogte gebracht. De doop gaat nog een heel weekend gewoon verder. Nora en de jongen nemen zelfs nog samen deel aan activiteiten. Nadien verbreekt ze alle contact met de club en vertelt ze haar ouders wat er gebeurd is.

De gebeurtenis heeft een grote impact op Nora. “Ik kon moeilijk studeren, kon niet eten of slapen. Ik had veel gewicht verloren. Ik functioneerde eigenlijk niet meer na dat weekend.” De pleger moest zijn lint afgeven en mocht een jaar lang niet meer naar de activiteiten van de club komen. De studente zegt zich heel alleen gevoeld te hebben gedurende het doopweekend, “ook nadien heeft niemand me echt gesteund”, klinkt het.

Nultolerantie

Het programma haalt hierbij fel uit naar de schoolinstellingen van de beide studenten, die volgens Terzake niet genoeg actie zouden hebben ondernomen. “Wij betreuren ten zeerste wat de getroffene overkomen is en nemen dit, zoals elk geval van seksueel overschrijdend gedrag, zeer ernstig. De getuigenis van de getroffene is heel moedig”, zegt Geertrui Robbrecht, woordvoerder bij KdG. “Onze hogeschool hanteert een nultolerantie tegenover seksueel overschrijdend gedrag. Enerzijds door een preventief beleid te voeren, anderzijds door procedures die we toepassen wanneer het toch misgaat.”

“Naast tucht- en herstelprocedures is er sinds begin dit jaar ook een Meldpunt Grensoverschrijdend en Discriminerend Gedrag, dat vanuit de noden van de getroffene handelt.” Ook in het geval van ‘Nora’ werden er procedures in gang gezet nadat het voorval gemeld werd door haar moeder.

Geen KdG-student

In het geval van het incident waarover in Terzake getuigd werd, was de school niet gemachtigd om een tuchtprocedure op te starten ten aanzien van de pleger, aangezien hij geen KdG-student was. “We hebben dan ook meteen geadviseerd om klacht neer te leggen bij de politie”, vertelt Robbrecht. Maar dat zag Nora niet zitten. “De mama heeft aangegeven dat er nood was aan begeleiding. Er werd dan ook meteen een studentenpsycholoog ingeschakeld. Nadien kregen we het signaal dat de studente zich gesteund zou hebben gevoeld door KdG.”

Ook tegenover de studentenclub trof de hogeschool maatregelen. “Schorsing van de studentenclub was niet aan de orde, omdat de vereniging mede op onze vraag gepaste maatregelen genomen heeft”, klinkt het. Het alcoholgebruik binnen hun activiteiten werd verder opgevolgd door de hogeschool.

De aantijging in de uitzending van donderdag dat Nora geforceerd werd om alcohol te drinken, is nieuw voor KdG. “Verplicht drankgebruik kan absoluut niet door de beugel bij studentendopen of andere studentikoze activiteiten”, zegt Robbrecht. Daarom heropent de hogeschool het onderzoek. “Ook het gebrek aan begeleiding tijdens het bestuursweekend, is nieuwe informatie. Indien de club effectief geen ondersteuning heeft geboden aan iemand in nood of de schachten verplicht heeft tot drankgebruik, zal KdG de club alsnog schorsen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER