Van links naar rechts op het Tribeca Film Festival: Emiel Van Wouwe (co-scenarist), Sebastiaan Buts (1ste Regie Assistent), Ante Pask (Regisseur en scenarist), Arne Fivez (Cinematograaf) ©  rr

Antwerpse studente Ante Pask (21) wint prestigieus filmfestival Tribeca in New York met kortfilm: “Ik dacht: doe eens zot”

“Ik dacht: doe eens zot. En zie nu!” En of de Antwerpse Ante Pask trots is. Ze is net terug van New York, waar ze met haar kortfilm Daydreamers laureaat werd op Tribeca, een van Amerika’s meest prestigieuze filmfestivals.

Dante Bellon

Voor wie niet helemaal thuis is in de filmwereld: het Tribeca Film Festival werd twintig jaar geleden, in de nasleep van 9/11, opgericht door onder meer filmicoon Robert De Niro. De initiatiefnemers wilden zo de gelijknamige wijk in Lower Manhattan helpen heropleven. Met succes, want het is een van de meest gerenommeerde filmfestivals van de Verenigde Staten.

Donderdagnacht, 2 uur Belgische tijd, won de Antwerpse studente dus de Student Visionary Short Award met haar kortfilm Daydreamers. “Ik kan het eigenlijk niet geloven. Ik ben enerzijds sprakeloos omdat ik het gewoon nooit verwacht had, maar ook omdat ikzelf van de organisatie nog geen officiële mail of iets heb gekregen”, lacht Pask. “Iemand stuurde het via Instagram, en daarop hebben we dan meteen gebeld, en zo ben ik het te weten gekomen. Dan ging ik op zoek op sociale media om te zien of het klopte, en inderdaad. De programmatoren wensten me dan ook proficiat. Maar ik wacht dus ook nog op de officiële commentaar van de jury (lacht).”

(Lees verder onder de teaser)

Drama met positiviteit

De kortfilm vertelt het verhaal van een vader en zijn dochtertje die allebei een passie hebben voor motorrijden. “Maar de vader lijdt aan een oogaandoening, waardoor hij langzaam blind wordt. Daardoor moeten vader en dochter nieuwe manieren vinden om samen mooie, gelukkige momenten te beleven”, vertelt Pask. Voor Daydreamers wist ze acteurs Jurgen Delnaet en Robbie Cleiren te strikken.

“De film is ook een verhaal waar een positieve noot in zit, samen met wat drama. Ik heb wel al gehoord dat de jury het kon appreciëren dat er ook positiviteit in mijn verhaal zat. Want blijkbaar waren zowat alle films donker. Dus misschien dat ze me daarom gekozen hebben.”

(Lees verder onder de foto)

Ante Pask op de set van Daydreamers. © Jurgen Delnaet

“Als student is het normaal dat je je werk inzendt voor verschillende filmfestivals. Ik had Daydreamers al naar enkele festivals ingezonden. Bij Tribeca dacht ik: doe eens zot.” Ze schreef en regisseerde de film in het kader van haar bachelorproef voor filmschool RITCS in Brussel. “Ik had niet verwacht dat ik ooit geselecteerd zou worden. Toen ik telefoon kreeg, was ik super verbaasd. Dat was al een emotioneel moment, en nu win ik een prijs. Ik kan alleen maar hopen dat dit poorten opent voor mij.” Benieuwd naar de kortfilm? Je kan hem online bekijken op dalton.be.

Peckerhead

Momenteel zit Pask in haar laatste jaar aan het RITCS en is ze alweer bezig met een ander project: Peckerhead. “In augustus begin ik met het draaien. Die film hoop ik dan ook naar zo veel mogelijk festivals te kunnen sturen. Ik heb er ook een online crowdfunding voor opgestart, want we moeten alles zelf financieren.”

Met die film hoopt Ante haar RITCS-carrière mooi te kunnen afsluiten. “Afstuderen en dan werk vinden is voor mij nu prioriteit. Ik hoop wel dat ik visibiliteit heb gecreëerd en dat ik in de sector kan beginnen. Maar ik ben ook wel realistisch en hou de voetjes op de grond; al heb ik de afgelopen uren wel wat vreugdekreetjes gelaten. En ook een shout out naar mijn crew en cast want door hen zou dit dolle avontuur nooit zijn mogelijk geweest.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER