Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) wil samen met de huisartsen een werf opstarten voor een nieuw financierings- en organisatiemodel.  ©  BELGA

Na GVA-onderzoek over nijpend tekort aan dokters: minister Vandenbroucke heeft plan klaar om probleem aan te pakken

Begin deze maand bleek uit een onderzoek van Gazet van Antwerpen welk schrikwekkend niveau het huisartsentekort heeft bereikt. De patiënten kunnen in hun eigen gemeente bijna niet meer terecht bij een huisarts en ook bij specialisten lopen de wachttijden serieus op. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) reageert nu met een New Deal voor de huisartsen. “Onze noodkreet is duidelijk gehoord”, zegt dokter Dirk Scheveneels van de Belgische Vereniging van Artsensyndicaten (BVAS).

Karin Vanheusden

LEES OOK. GVA-ONDERZOEK. Pijnlijk tekort aan dokters: klein jaar wachten op een dermatoloog is geen uitzondering

Minister Vandenbroucke heeft vrijdag op zijn kabinet een delegatie van huisartsen ontvangen. Vanuit zijn bevoegdheden wil hij inzetten op vijf pijlers die de huisartsen moeten ondersteunen en waar verder rond zal worden gewerkt. “De minister hecht zeer veel belang aan een sterke eerste lijn en aan de rol van de huisartsen”, zegt France Dammel, woordvoerder van minister Vandenbroucke. “De verontrustende signalen die hij krijgt, onder meer met betrekking tot het huisartsentekort, de administratieve overbelasting en de nood aan ondersteuning, neemt hij zeer serieus. Hij wil daarom samen met de huisartsen een werf opstarten voor een nieuw financierings- en organisatiemodel voor de huisartsen en de huisartspraktijken.”

Administratieve overlast

Een eerste pijler in de New Deal voor huisartsen is zorgen voor voldoende en goed verspreide huisartsenpraktijken. “Dat wil niet meteen zeggen dat het aantal op te leiden huisartsen omhoog moet”, reageert dokter en ondervoorzitter van BVAS Dirk Scheveneels, die gisteren was uitgenodigd op het kabinet Volksgezondheid. “Het is aan de planningscommissie om hierover te beslissen. We moeten er wel voor zorgen dat we studenten kunnen warmmaken voor het beroep van huisarts. Een hele belangrijke daarin is het verminderen van de administratieve overlast, de tweede pijler in de New Deal van de minister.”

Dokter en ondervoorzitter van BVAS Dirk Scheveneels. “De belangrijke boodschap hier is dat artsen artsen zijn, ze zijn opgeleid om zieke mensen te helpen en ook preventief te werken.” ©  Dirk Van de Velde

Sinds corona hebben veel jonge en ook oudere huisartsen om die reden afgehaakt, weet Scheveneels. “Die administratieve overlast is niet in een pennentrek op te lossen, vooral omdat hij verspreid zit over verschillende bevoegdheden. De afschaffing van de ziektebriefjes voor één dag is hierin al een goede stap vooruit. Huisartsen worden geconfronteerd met zo’n driehonderd verschillende attesten. De belangrijke boodschap hier is dat artsen artsen zijn, ze zijn opgeleid om zieke mensen te helpen en ook preventief te werken. De druk van de attestering ligt veel te hoog en moet dringend aangepakt worden.”

Vier euro

Een derde pijler waar minister Vandenbroucke rond wil werken, is het verbeteren van de toegankelijkheid van de huisartsen. “Elke Belg kan op dit moment voor vier euro terecht bij zijn huisarts, twee miljoen Belgen kunnen dat zelfs voor één euro”, zegt dokter Scheveneels hierop. “Dat lijkt me dus niet het grote probleem. Wel dat er duidelijke gebieden zijn waar er een groot tekort is. Eerst stelde dat probleem zich vooral in Wallonië, maar ook in Vlaanderen is dit nu duidelijk het geval. We moeten er dus in slagen om huisartsen te overtuigen in die moeilijke regio’s aan de slag te gaan. Dit lijkt me een belangrijker doel dan de toegankelijkheid.”

©  BELGA

Het inzetten op een goed organisatiemodel, een vierde pijler in de New Deal, is voor Scheveneels een logische stap. “De solo arts heeft het steeds moeilijker, hoewel er nog altijd artsen zijn die ook alleen een goede kwaliteit van geneeskunde kunnen leveren. Het zijn vooral de jonge huisartsen die vanwege het evenwicht werk-privé in groepspraktijken willen werken. De minister pleit voor meer multidisciplinaire centra waar ook praktijkassistenten, verpleegkundigen en psychologen aan de slag zijn. Dat kan inderdaad een goede piste zijn, tenminste als het ook financieel een haalbare kaart is.”

Van vrij beroep naar ambtenaar

Over de laatste pijler, een evenwichtig financieringsmodel, zal volgens dokter Scheveneels nog duchtig worden gediscussieerd. “De minister geeft de aanzet naar een forfaitair model, waarbij een huisarts ongeacht zijn aantal ­patiënten of technieken die hij toepast een vast bedrag per maand krijgt. Op die manier wordt het vrije beroep van huisarts herleid tot die van een ambtenaar. Ik betwijfel of dat de kwaliteit zal verbeteren. In België werken we al zeer lang met de nomenclatuur, de zogenaamde prestatiegeneeskunde. Een mixed-forfaitair model lijkt me realistischer om op te landen.”

Voor Dirk Scheveneels is het belangrijkste van deze New Deal dat de minister de noodkreet van de huisartsen duidelijk heeft gehoord. “Sinds corona zijn er al te veel huisartsen uit het beroep gestapt, de druk is te groot. De minister laat blijken dat hij de problemen op het veld ziet. Elk initiatief dat wordt genomen om het beroep aantrekkelijker te maken, zullen wij volgen.”

Wat vind jij van deze New Deal? Genoeg om het nijpend tekort aan dokters aan te pakken?

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER