Vernieuwde stadhuis van Antwerpen wordt vandaag officieel geopend: kijk hier alvast even binnen

Na een grondige restauratie en renovatie van bijna 4 jaar, heropent het Antwerpse stadhuis met een groots volksfeest. De Antwerpenaar mag vandaag nog niet binnen in het stadhuis, maar we geven je hier een inkijk achter de schermen, met foto's voor en na. 

"Huis van de stad", het ontwerpteam van het stadhuis, won 4 jaar geleden de wedstrijd van de Vlaams Bouwmeester om het stadhuis te renoveren en restaureren. Ze herstelden het renaissancegebouw in al zijn glorie: de historische waarde werd, met oog op duurzaamheid, gecombineerd met hedendaagse comforteisen. Kijk hieronder binnen in het vernieuwde stadhuis.

BEKIJK - "Het stadhuis was totaal niet uitgerust om bezoekers te ontvangen. Dat is nu allemaal in orde gesteld", zegt burgemeester Bart De Wever in "Het journaal":

Videospeler inladen...

De meest opvallende verandering: het 450 jaar oude stadhuis is opnieuw toegankelijk voor de burger. De centrale inkomhal op het gelijkvloers, te bereiken via de Grote Markt in plaats van de Suikerrui, leidt bezoekers naar verschillende lokalen die voorzien zijn voor publieke initiatieven. Op deze manier wordt de gesloten gevel van het stadhuis terug opengetrokken, het stadhuis wordt weer een open huis.

Verschuif hieronder de interactieve foto om de veranderingen in de centrale foyer op het gelijkvloers te ontdekken.

Ook het kabinet van Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) ziet er voortaan een tikkeltje anders uit. Het goudleerbehang verkeerde in slechte staat, de wandbekleding kwam los en voldeed niet meer aan de comforteisen. Luc Hautekeete, Veerle Vercammen en Kristel Herwege restaureerden het goudleerbehang. Het resultaat kan je hieronder bekijken.

Het kabinet van de burgemeester met gerestaureerd goudleerbehang.

De grote Leyszaal, vernoemd naar de 19e-eeuwse schilder Henri Leys, zag er niet meer al te fris uit. Met proefreinigingen werd nagegaan hoe men de schilderingen het best reinigde. Daaruit bleek dat de olieverfschilderingen in het verleden al meermaals werden bijgeschilderd. Door de schilderingen maar lichtjes te reinigen, kon men zo vermijden dat oude, storende retouches zichtbaar werden.

De grote Leyszaal met gereinigde muurschilderingen.

Naast de haast onherkenbare centrale foyer op de benedenverdieping, vonden ook ingrijpende veranderingen plaats op de tweede verdieping, die omgedoopt werd tot het "Verlicht verdiep". Dankzij dubbelhoge ruimtes is er zeer veel lichtinval én is de omliggende toren opnieuw zichtbaar. De verlichte ruimte zal vanaf nu dienstdoen als extra werkruimte voor de kabinetten. 

Verschuif hieronder de interactieve foto om te zien hoe het "Verlicht verdiep" er vroeger uitzag.

Ook de buitenkant van het stadhuis werd grondig onder handen genomen. Beeldend kunstenaar Germaine Kruip maakte een kunstwerk bovenop de historische koepel van het stadhuis. Het werk van Kruip versterkte de open ruimte, en legt nog meer nadruk de lichtinval. Haar spiegelende sculptuur zorgt ervoor dat je vanop de tweede verdieping de reflectie ziet van de hemel en de toren. Bekijk hieronder het geïntegreerde kunstwerk van Germaine Kruip:

De spiegelende sculptuur van Germaine Kruip geïntegreerd in de centrale koepel van het stadhuis.

De heropening van het vernieuwde stadhuis wordt vandaag gevierd met een groot volksfeest op de Grote Markt. Met onder meer een inhuldigingsmoment, muzikale optredens en een dj-set.

Meest gelezen