Nicolas Maeterlinck

18 graden in Zeebrugge, 32 in het binnenland: van waar dat grote temperatuurverschil?

Puffen in het binnenland met temperaturen van meer dan 32 graden, terwijl het op het strand zo'n 13 graden frisser is. Het is een behoorlijk opmerkelijk verschil. Een gevolg van een wel erg verfrissende zeebries, maar ook van een lagedrukgebied. Onze weerman geeft uitleg. 

De hitte in het binnenland heeft heel wat mensen vanochtend naar zee gelokt. Maar daar is het vandaag wel érg fris. In Zeebrugge schommelt de temperatuur al de hele dag rond 19 graden, om 16 uur is zelfs amper 18,3 graden Celsius gemeten. In het binnenland daarentegen is het puffen en zweten, met bijna overal temperaturen rond de 32 graden en meer. Inclusief dagrecord, in meetstation Ukkel. 

Dat het aan zee meestal wat frisser is, is bekend. Maar vandaag loopt het verschil in temperatuur op tot 14 graden. "De zon warmt het land altijd sneller op dan het water", zegt weerman Frank Deboosere. "Warme lucht stijgt en dus ontstaat er boven land een "tekort" aan lucht. Dat tekort wordt aangevuld met verse, koelere lucht van over zee. De zeebries is geboren." 

BEKIJK - "Maandag zal het in heel België opnieuw 21 graden zijn", legt Frank Deboosere uit in "Het journaal":

Videospeler inladen...

"Zeker in het begin van de zomer is die zeebries veel frisser", zegt Deboosere. "Dat komt door het koude zeewater, dat op dit moment amper 16 graden is. We zijn nog vroeg op het jaar en de zee warmt maar heel langzaam op. Daardoor is het temperatuurverschil met het binnenland ook zo groot momenteel."

"Heel uitzonderlijk is dat trouwens niet. Telkens als het zo vroeg op het jaar al zo warm is, hebben we een frisse zeebries met een groot temperatuurverschil tegenover het binnenland. Pas eind augustus is het zeewater op z'n warmst en krijgen we dus ook een wat warmere zeebries."

De veel frissere temperaturen aan de kust blijven voorlopig beperkt tot een kleine strook aan zee. "In Koksijde en Middelkerke, waar de meetpunten ongeveer één kilometer landinwaarts liggen, is om 13 uur nog 22 à 23 graden gemeten", zegt Deboosere nog.

Noorderwind brengt verfrissing in heel het land

Maar naast een frisse zeebries is er nog een andere oorzaak van het grote temperatuurverschil met het binnenland. "Er hangt een lagedrukgebied boven Frankrijk dat tropisch warme lucht naar het binnenland voert en tegelijk ook koudere lucht vanuit het noorden, van over zee, naar de kust brengt", zegt Gert Coone, marien weerkundige van het KMI. 

"Die koudere wind waait eerst nog vrij zwak, rond 2 beaufort, maar zal tegen het einde van de namiddag al 5 beaufort halen. Omdat het harder gaat waaien, zal die koude wind zich geleidelijk aan ook verder naar het binnenland verplaatsen", zegt Coone. "Rond 20 uur vanavond zal het in de streek rond Gent al beduidend frisser zijn."

Vannacht en de komende dagen

Vanavond en zeker vannacht wordt het in het binnenland gevoelig frisser. "Vannacht krijgen we temperaturen van 14 tot 16 graden", zegt Frank Deboosere. "Enkel in het uiterste zuiden van het land, de streek rond Aarlen en Virton, blijft het vannacht nog extreem zacht. De temperatuur zakt er niet onder de 23 graden."

"Morgen wordt dan een frissere dag, met maximumtemperaturen in het binnenland van 21 graden. In het uiterste zuiden blijft het ook morgen nog heet, tot 33 graden. Vanaf dinsdag, maar ook woensdag en donderdag waait er opnieuw warmere lucht naar ons land en halen we weer temperaturen tussen de 25 en 28 graden."

Meest gelezen